Tretji in zadnji dan razstave dobrot na Ptuju

ptuj, dobrote, podelitev, nedelja

Danes še zadnja podelitev nagrad slovenskim gospodinjam in gospodarjem

Današnja nedelja bo na Ptuju v znamenju zadnjega dneva 28. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij – osrednjega festivala kulinaričnih dobrot slovenskega podeželja. Razstava je ponos Ptuja, obogatitev njegove turistične in kulinarične ponudbe, vsako leto pa pritegne veliko razstavljavcev, nagrajencev, ponudnikov in številne obiskovalce. Letos pa ima osrednje mesto na razstavi Pomurje z vsemi odličnimi dobrotami, posebnostmi in ponudniki.

V osemindvajsetih letih je bilo na razstavah Dobrote slovenskih kmetij  skupaj podeljenih 18.264 priznanj, od tega 5.019 bronastih, 5.952 srebrnih in 7.306 zlatih ter 996 znakov kakovosti za trikrat zapored osvojeno zlato priznanje za isti izdelek.

Dopoldanski program se je že po tradiciji začel s slovesno mašo v minoritski cerkvi svetih Patra in Pavla, kjer je mašo daroval duhovnik Dejan Horvat, nato pa se je slovesnost nadaljevala na osrednjem odru, na dvorišču minoritskega samostana, kjer so organizatorji podelili še zadnja letošnja priznanja za izdelke iz žit, mesne in mlečne izdelke ter med, podeljeni pa so bili še zadnji znaki kakovosti.

Na dvorišču minoristskega samostana na Ptuju bo še danes v znamenju ptujskih dobrot in bogate ponudbe izvrstnih ter nagrajenih izdelkov. Foto: Boris Voglar

Odziv kmetij za sodelovanje na razstavi dobrot je iz leta v leto boljše in kmetije so letos v ocenjevanje prijavile kar 1191 izdelkov v 15 skupinah. Nagrajenih je letos 1077 izdelkov. Na letošnji razstavi bo podeljenih 88 znakov kakovosti, 180 bronastih, 342 srebrnih in 568 zlatih priznanj.

TM, Foto: Boris Voglar