Tretji dobrodelni Sprehod s psi ob Dravi

V nedeljo, 27. maja je na Ptuju potekal 3. Sprehod s psi ob Dravi. Zbrano prijavnino in sredstva donatorjev bodo namenili Društvu proti mučenju živali Ptuj.

Nedeljski dobro obiskani dogodek je potekal pod okriljem 3. Drava festivala v organizaciji društva Kastali in podjetja Vejica, Rado Škrjanec, s.p., ki se ukvarja tudi z dejavnostjo varstva psov in v sodelovanju s Športnim kinološkim društvom Canis.
Celotna pot je bila dolga približno 6 km, nezahtevna in zato primerna za vse, majhne in velike, vozičke ter štirinožce. Letos se jih je zbralo 30, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi.Sprehod ob Dravi čez peš most in skozi Mestni park

Lastniki psov so se svojimi štirinožci zbrali v sončnem nedeljskem dopoldnevu na Športnem kinološkem društvu Canis, kjer so se vpisali v seznam sodelujočih in razdelili praktična darilca, v tem primeru je bila to voda in vrečka za iztrebke. Ob 9. uri pa so pričeli s sprehodom proti Puhovemu mostu in ob Dravi nadaljevali do peš mostu, kjer je bila prva postojanka z vodo za žejne štirinožce, ga prečkali ter pot nadaljevali skozi Mestni park, do Puhovega mostu ter se preko njega vrnili do prostorov ŠKD Canis, kjer je bil prijeten zaključek tretjega dobrodelnega Sprehoda s psi ob Dravi.

Celotna pot je bila dolga približno 6 km, nezahtevna in zato primerna za vse, majhne in velike, vozičke ter štirinožce. Foto: Rado Škrjanec
Na poti se je prilegla tudi osvežitev; foto: Rado Škrjanec

Zakaj za Društvo proti mučenju živali Ptuj

»Žal nimajo vsi kužki in muce te sreče, da bi imeli svoj dom, ljubeče skrbnike in vsak dan zagotovljen obrok hrane. Člani Društva proti mučenju živali Ptuj pomagajo številnim zavrženim ali zapuščenim živalim, da si opomorejo in jim poskušajo najti nov topel dom in skrbne lastnike,« je povedal Rado Škrjanec iz podjetja Vejica.

Dodal je, da so se zato pred tremi leti odločili, da organizirajo dobrodelni sprehod in celotno zbrano simbolno prijavnino namenijo za dober namen: Za Društvo proti mučenju živali Ptuj, ki se trudi pomagati brezdomčkom v stiski.

»Simbolna prijavnina je bila 5 evrov na osebo. S tem denarjem lahko vsaj nekaj najdenim kužkom in mucam zagotovijo ustrezno veterinarsko oskrbo ter zdrav in hranilen obrok,« je še povedal Rado Škrjanec iz podjetja Vejica.

Društvo proti mučenju živali Ptuj v veliko pomoč izgubljenim zapuščenim kužkom in mucam

Društvo proti mučenju živali Ptuj ima 58 članov. Samo v letu 2017 so pomagali 75 izgubljenim psom najti pot domov in zapuščenim nov dom ter 66 mucam. Vsako leto v sodelovanju z Veterinarsko bolnico Ptuj uspešno izvedejo akcijo sterilizacij in kastracij muc, muckov, psic in psov z 40% popustom.

»Zadnja akcija je bila že sedma po vrsti. Samo v tej zadnji akciji je bilo steriliziranih 187 muc, 12 psičk in kastriranih 84 muckov in 9 psov. S ponosom lahko povem, da smo prvi in edini v Sloveniji, ki izvajamo takšne akcije.”

“Zelo sem hvaležna veterinarju Emilu Senčarju, saj je to edina veterinarska ambulanta, oziroma bolnica, ki tako družno deluje z društvom s ciljem, da bi se zmanjšalo število zavrženih živali,« je povedala Kristina Pšajd, predsednica Društva proti mučenju živali Ptuj, ki se je štirinožcem in njihovim lastnikom prav tako pridružila na sprehodu.
Foto: Rado Škrjanec