Trenutna županja bi bila veterinarka ali kuharica

Nuška Gajšek je trenutna županja MO Ptuj, ki se ponovno podaja v tekmo za županski stolček na listi Socialnih demokratov (SD). Sama pravi, da ji je uspelo v Mestnem svetu vzpostaviti sodelovanje in dialog. Večji projektu pa še vedno čakajo na izvedbo.

 

Ljudje vas poznajo kot županjo MO Ptuj, pa vendar bi vas radi spoznali še bolj osebno. Kaj bi o sebi še lahko povedali? Česa o vas ne vemo?

Želela sem postati veterinarka, saj imam izjemno rada živali. Tudi zato mi družbo delata dva majhna kosmatinca – čivavi. Sem človek, ki mi veliko pomenijo dom, družina, prijatelji. Rabim pa tudi čas zase, za kak dober film, knjigo. Rada kuham in pečem. Sem iskren človek z občutkom za pravičnost, zato me krivice zelo bolijo. Kot delaven človek se težko sprijaznim s tem, da se stvari, ki se lahko storijo danes, odlašajo na jutri. Verjamem, da s tem marsikomu kravžljam živce, a tako pač je. Težko spremenimo stvari na bolje, če zgolj čakamo – same od sebe se ne bodo spremenile. In v vsako stvar je treba vložiti trud, treba je delati, vlagati v nekaj, da lahko dosežemo napredek.

 

Kot rečno ste dejavni v mednarodnih razvojnih projektih. Kaj vas žene, da svojo politično udejstvovanje ponesete tudi na lokalno raven?

Že v prejšnjem mandatu, ko sem se odločila kandidirati za županjo, sem izhajala iz želje delovati v dobro ljudi, lokalne skupnosti. Kot mestna svetnica sem se trudila slišati njihove želje, potrebe, opozoriti na vse tisto, kar ljudje pogrešajo v mestu. Nato je dozorela želja po tem, da zmorem dati mestu še kaj več, da lahko povežem ljudi, ki so pripravljeni mestu pomagati, ga peljati po poti razvoja. Povezovalno, konstruktivno, v dialogu – tako smo pretekla štiri leta tudi delovali.

 

Nam lahko na kratko predstavite svoj delovni dan?

Ko se zjutraj zbudim, najprej peljem na sprehod svoja dva kosmatinca, Ota in Coco, nato spijem kavo z riževim mlekom, preletim dnevno časopisje, nato pa se lotim vseh delovnih obveznosti. Običajno pregledam tekoče zadeve, se pogovorim s strokovnimi sodelavci, ki pokrivajo posamezna področja. Skličem sestanke, na katerih pregledamo aktualne zadeve, priorotetno pa sestankujemo o tistih zadevah, ki so najbolj pereče. K temu je treba dodati še obiske vseh dogodkov v mestu, kjer se vedno odzovem povabilu, razen če se dogodki prekrivajo.

 

Kako bi opisali svojo občino v treh besedah?

Je občina dobrih in delovnih ljudi. Je mesto priložnosti. Je mesto z bogato dediščino.
Sicer pa občina, ki ima veliko pokazati, čeprav so velikokrat prav Ptujčani kritični, sami pa ne obiščejo dogodkov, ne podprejo organizatorjev z obiskom dogodkov.

 

MO Ptuj je polna zanimivih kotičkov, ki pa jih ljudje premalo poznamo. Česa po vašem mnenju človek enostavno ne sme izpustiti ob svojem obisku vaše občine?

Vsak vidi po svoje, vsakega zanimajo različne stvari. Zagotovo je v našem mestu veliko kotičkov, za katere sploh ne vemo, saj so v ospredju običajno tiste bolj prepoznavne – Ptujski grad, Ptujska vinska klet, cerkve in samostani. Zagotovo bi priporočila kavo v naših lokalih v centru mestu, ki so kot majhne oaze miru, nekatere celo zelene, obdane s travo in drevesi, pa skrite rove pod gradom in našo edinstveno knjižnico, najlepšo v Evropi, pa bogato knjižnico v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla in mitreje, kjer je možno videti temelje, oltarje, podobe in ostale stvari, povezane z mitraizmom.

 

Na kaj ste najbolj ponosni v iztekajočem mandatu?

Na to, da smo se pogovarjali, da smo o razvoju našega mesta in o investicijah, projektih odločali v konsenzu. Četudi se ne strinjamo v vsem, če nismo istih misli, nazorov, smo stopili skupaj za dobrobit občank in občanov. Ponosna sem na slehernega, ki je znal preseči razlike med nami in delovati v dobro občank in občanov. Ponosna sem na realizacijo participativnega proračuna, pa na to, da smo se prvič v zgodovini občine o planu investicijskega vzdrževanja cest dogovorili v konsenzu s predsedniki četrtnih skupnosti in na vse manjše projekte, ki so zaživeli na pobudo ljudi ali pa smo jih sami prepoznali kot nekaj, kar moramo storiti.

 

Kaj vas je v iztekajočem mandatu najbolj zmotilo?

Ne toliko zmotilo, bolj me jezi, da smo podvrženi mnogim birokratskim postopkom, ki podaljšujejo izvedbo posameznih investicij. Pa ZVKD, kjer nas njihovi pogoji krepko udarijo po proračunskem žepu in otežujejo izvedbo. Včasih so celo tako nemogoči, da se človek vpraša, kako naj sploh naredi kak premik. A se ne damo – z vztrajnostjo in trmo nekako skušamo izbojevati tudi boje z mlini na veter.

 

Načrtov za naprej je gotovo še veliko. Ali bi lahko osvetlili nekaj glavnih ciljev, ki jih želite v prihodnjih letih udejanjiti na področju razvoja MO Ptuj?

Nadaljevali bomo z aktivnostmi za ureditev in nadgradnjo Osnovne šole Breg, iskali rešitve za prostorsko stisko Glasbene šole Karol Pahor, ter uredili centralno kuhinjo za Vrtec Ptuj.
Nadaljevali bomo z urejanjem komunalne in cestne infrastrukture. Začrtali smo reševanje stanovanjske problematike, kjer bomo nadaljevali z načrti za izgradnjo tržnih, neprofitnih in oskrbovanih stanovanj ter zagotovili prepotrebne parkirne prostore z izgradnjo garažnega platoja.
Prioriteta bo v prihodnjem obdobju ostala tudi prezentacija bogate arheološke dediščine, zagotavljanje dostopnosti z integriranim javnim potniškim prometom ter oživljanje starega mestnega jedra s Staro steklarsko delavnico.

 

Koga izmed sokandidatov bi vi podprli, če ne bi kandidirali in zakaj? Izbirate lahko samo med ostalimi sedmimi kandidati?

Zagotovo nekoga, ki ima podobne nazore in cilje, kot jih imam sama.

Kakšen je vaš slogan in kaj pomeni?
Povezani napredujemo. S preteklim delovanjem smo pokazali, da zmoremo delati drugače – s skupnimi močmi, z dialogom, z vključevanjem, torej povezani. In samo povezani lahko napredujemo in poskrbimo za nadaljnji razvoj.

Koga boste podprli za župana v MO Ptuj

Rezultati

Loading ... Loading ...

Preberite še:

Lokalne volitve v Kidričevem

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Število ilegalnih prehodov meje se veča. Kako bo ukrepala vlada?

Poskus umora poslanca Branka Grimsa

 

MR