Transparentna gradnja drugega tira

Minister Vrtovec ob simboličnem začetku glavnih gradbenih del za transparentno gradnjo drugega tira

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je danes udeležil slavnostnega dogodka ob podpisu pogodbe za glavna gradbena dela na drugem tiru železniške proge Divača—Koper na odseku Divača—Črni Kal ter simboličnega začetka glavnih gradbenih del. V nagovoru je poudaril, da je na ta dogodek čakala Slovenija, Evropa, naše zaledne države, ki imajo Luko Koper za strateško luko, državljani, slovenska logistika in gospodarstvo.

»Smo na točki, ko si povratka niti več ne moremo in ne smemo privoščiti. Slovenska logistika si v neusmiljeni globalni gospodarski tekmi, ki, če se izrazim v športnem žargonu, večkrat poteka na premočenem in težkem igrišču, ne sme privoščiti poraza. Ta bi namreč imel daljnosežne negativne posledice za slovensko gospodarstvo. Dovolj je bilo avtogolov, čas je za zadetke v nasprotnikovi mreži! Z današnjim dnem smo na tej tekmi izenačili, verjamem, da bomo čez 10 let v veliki prednosti«, je med drugim poudaril minister Vrtovec.

Minister je spomnil, da je bila pot do podpisa pogodbe in začetka gradbenih del »trnova in ozka, polna nepreglednih ovinkov ter takih in drugačnih preprek.«

Po ministrovih besedah smo danes pred novim izzivom in sicer, da drugi tir zgradimo v roku, transparentno in znotraj finančne konstrukcije.

Aneksov ne bo!

“Dokler bom na položaju ministra za infrastrukturo ne bom dopustil, da bi prišlo do kakršnihkoli preplačil! Vsak evro bo porabljen transparentno in odgovorno! Vlada od tega ne bo odstopala! Verjamem, da imamo dovolj znanja, izkušenj in poguma, da bomo predvideni rok dosegli za drugi odsek od Črnega Kala do Kopra ter da bomo v roku izvedli vsa zahtevana dela tudi na prvem odseku med Divačo in Črnim Kalom. V nobenem primeru si ne smemo privoščiti, da projekt ne bi bil končan do konca leta 2025 in predan v uporabo v letu 2026,” je dejal minister za infrastrukturo.

Epidemija koronavirusa je z nemotenim delovanjem prevoza potnikov in blaga pokazala pomembnost dobro razvitega prometnega in logističnega sektorja za gospodarstvo. Letošnje leto, ki ga je Evropska unija razglasila za evropsko leto železnic, je priložnost za odločnejše korake naprej, da bo slovenska železnica tudi v praksi postala hrbtenica prevoza potnikov in tovora. Ne samo na papirju. Železniški promet mora odigrati ključno vlogo pri razogljičenju prometa, je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.