Tek miru se je ustavil na Ptuju

Tek miru velja za največji štafetni tek na svetu. Ta konec tedna so se tekači s plamenico miru ustavili tudi v Spodnjem Podravju, sprejem je bil pred mestno hišo na Ptuju, danes pa bodo s plamenico tekli do meje s Hrvaško.

Sprejem plamenice teka miru pred ptujsko mestno hišo

Tek miru, ki se je pričel februarja v Bolgariji in se bo zaključil oktobra v Lizboni, je ta konec tedna na Štajerskem. Mednarodna ekipa tekačev bo štafeto kmalu predala na hrvaško stran. Vsak se jim lahko pridruži danes in z njimi odteče 1, 2, 7 ali vseh 24 kilometrov do Zavrča, od koder bo štafeta naslednji dan potovala v sosednjo Hrvaško.
Danes, 6. maja pa bodo tekači mednarodnega tima Teka miru tekli ob ptujskem jezeru vse do Zavrča. Start teka bo ob 9. uri na parkirišču pred mestnim stadionom Ptuj in organizatorji obljubljajo, da bodo to trenutki in občutki, ki ne bodo pozabljeni. S tekači je tudi Ptujčan Tomaž Pivec, ultramaratonec, mojster karateja in Ju-Jitsa.

Tomaž Pivec s plamenico teka miru; foto: arhiv Tomaž Pivec

Vsak korak šteje

Sporočilo Teka miru je preprosto: »Če lahko skupaj tečemo v miru in harmoniji, potem lahko tudi živimo skupaj v miru in prijateljstvu. Vsak od nas lahko spremeni svet, s tem, da je sam živi zgled drugim, da sam naredi simbolični prvi korak. V tem duhu tečemo s plamenico, jo ponesemo nekaj kilometrov, lahko jo le podržimo in podamo naprej. Vsak korak šteje!«

Sporočilo teka miru potuje po svetu; foto: arhiv Tomaž Pivec

Tek Miru je leta 1987, v duhu ljubezni, harmonije in enotnosti ustanovil filozof in vizionar miru Šri Činmoj. Od tedaj je v teku sodelovalo več kot 10 milijonov ljudi, v več kot 150 državah.

Sprejem plamenice pred ptujsko mestno hišo

Sprejem plamenice teka miru na Ptuju; foto: MO Ptuj

Mestna občina Ptuj je skupaj z OŠ dr. Ljudevita Pivka in OŠ Olge Meglič Ptuj pripravila sprejem mednarodne ekipe tekačev teka miru, ki je s plamenico miru v petek, 4. maja pritekla na Ptuj. V kulturnem programu so nastopili učenci obeh šol, v znak prizadevanja za mir pa so Miran Senčar, župan MO Ptuj, in učenci osnovnih šol sprejeli plamenico ter jo pospremili naprej z dobrimi željami za mir in harmonijo.
TM, foto: MO Ptuj, Pivec