Tamara Zidanšek in Sašo Stojak sta športnika Ptuja

V Dominikanskem samostanu na Ptuju je bila sinoči slavnostna podelitev najvišjih priznanj v športu v Mestni občini Ptuj za leto 2018. Za športnico leta so proglasili teniško igralko Tamaro Zidanšek, za športnika leta pa strelca Saša Stojaka.

Podeljene letošnje ptujske nagrade v športu; foto: David Breznik
Zavod za šport Ptuj in Športna zveza Mestne občine Ptuj sta ob podpori Mestne občine Ptuj organizirala tradicionalno januarsko prireditev Športnik leta 2018, na kateri so letos čestitali kar 42 nagrajencem v enajstih kategorijah, kar zgovorno priča o kvaliteti športa na območju MO Ptuj.

Nagradili so najboljše športnice in športnike, zahvalili pa so se tudi številnim športnim delavcem in trenerjem. Najboljša ženska ekipa za minulo leto je ekipa Rokometnega kluba Ptuj, za najboljšo moško ekipo pa so proglasili ekipo Strelskega kluba Ptuj.

Slavnostna govornica Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, je med drugim povedala, da ima šport v življenju posameznika prav posebno mesto in spreminja življenje. »Moja iskrena želja je, da bi skupaj promovirali pomen športa in predvsem mladim omogočili aktivno preživljanje prostega časa, kar je še posebno pomembno v dobi, ki smo vsi že preveč podlegli varljivemu občutku lagodja, ki nam ga prinaša informacijski napredek.”

Dogodek kot ogledalo športa na Ptuju

Nagrajencem je posebej čestital tudi Sandi Mertelj, direktor Zavoda za šport Ptuj, ki je povedal, da je prireditev Športnik leta kot ogledalo športa v MO Ptuj in predstavlja celovit oris športnega dogajanja v preteklem letu. Pomembno vlogo pri vsem ima tudi Zavod za šport Ptuj in ob tem je Mertelj še dodal: »Brez kančka slabe volje se nocoj tudi mi podpišemo pod marsikateri vrhunski rezultat, čeprav se zavedamo, da pa je ta v največji meri odvisen prav od vsakega športnika posebej, njegovega trenerja, kluba.«

Ivan Čuček, dobitnik nagrade za življenjsko delo, v družbi najboljših; foto: David Breznik

Pionirju ptujskega letalstva nagrada za življenjsko delo

Nagrado za življenjsko delo na področju športa pa so izročili Ivanu Čučku, pionirju ptujskega letalstva, ki je že od leta 1954 član Aerokluba Ptuj. Najprej je bil padalec, nato jadralni pilot, kasneje aviomehanik in upravnik letalske šole. Že kot mladinec je 29. maja 1954 opravil njegov prvi skok s padalom. Skupno je zbral 43 skokov in je petdeset let kasneje leta 2004 opravil njegov zadnji skok s padalom.

Leta 1955 se je izšolal za jadralnega pilota in je kasneje prejel tudi zlato značko jadralnega pilota. Ivan Čuček je v glavnem poučeval mlade pilote in je preživel več kot 6000 ur med nebom in zemljo. Po končani poklicni poti na letališču v Moškanjcih se je iz športnega vidika ukvarjal z visečim kegljanje in kolesarstvom.

Strelec Sašo Stojak je naj športnik

Član Strelskega kluba Ptuj Sašo Stojak je v letu 2018 nanizal številne odlične rezultate. Kot član slovenske reprezentance je na evropskem prvenstvu v Gyru zasedel peto mesto in na tem tekmovanju je solidno nastopil tudi kot posameznik. Ob tem je dobro tekmoval tudi na tekmah za svetovni pokal, bil je štirinajsti na sredozemskih igrah in deveti na univerzijadi. Na domači sceni pa je postal državni posamezni prvak v streljanju z zračno pištolo, ekipni državni prvak v Pokalu Slovenije in najboljši strelec 1. A državne strelske lige v streljanju z zračno pištolo.

Po prejemu nagrade je Sašo Stojak povedal: »Hvala za to nagrado. To je velika motivacija za naprej. Zastavljene imam precej visoke cilje, o katerih pa danes ne bi govoril.«

Trije najuspešnejši športniki minulega leta; foto: TM

Naj športnica minulega leta je teniška igralka Tamara Zidanšek

Članica Teniškega kluba Terme Ptuj Tamara Zidanšek je v letu 2018 naredila velik napredek na WTA računalniški lestvici, na kateri je zasedla najvišje 69 mesto na svetu. Osvojila je štiri WTA Challenger turnirje, med katerimi šteje največ njena turnirska zmaga v Bolu na Braču. Nasplošno pa je njen največji uspeh v letu 2018 preboj v polfinale velikega teniškega turnirja v Moskvi z nagradnim skladom 750 000 dolarjev. Ob tem je potrebno omeniti, da je Tamara Zidanšek igrala tudi na vseh štirih največjih teniških Grand slam turnirjih na svetu. Visoko nagrado je v imenu Tamare na prireditvi Športnik leta 2018 prejela njena mama.

Na Ptuju nagradili najboljše športnice in športnike, zahvalili pa so se tudi številnim športnim delavcem in trenerjem. Foto: David Breznik

Priznanja državnim prvakom in reprezentantom

Državni prvaki in državni reprezentanti v članski kategoriji za leto 2018 so:
Aleš Golob (Klub tajskega boksa Muay Thai Gym Ptuj), Gašper Vesenjak (Kung fu klub Ptuj), Denis Lazar (Boks klub Ring Ptuj), Aljaž Venko (Dejan Zavec Boxing klub), Tomi Lorenčič (Dejan Zavec Boxing klub), Vito Čurin (Klub borilnih veščin Ptuj), Gašper Valentin Mlakar (Klub borilnih veščin Ptuj), Mateja Pešakovič (Strelski klub Ptuj), Maja Bedrač (Atletski klub Ptuj).

Državni prvaki in državni reprezentanti v mladinski kategoriji za leto 2018:
Tadej Širec (Strelski klub Ptuj), Jurček Korpič Lesjak (Atletski klub Ptuj), Timi Sitar (Klub borilnih veščin Ptuj), Patrik Šulek (Klub borilnih veščin Ptuj) in Ina Skaza (Klub borilnih veščin Ptuj).

Priznanje Plavalnemu klub Ptuj ob 40-letnici

Za najuspešnejša trenerja v letu 2018 so na sinočji slovesnosti razglasili Zlatka Kostanjevca (Strelski klub Ptuj) in Ivana Pučka ml. (Boks klub Ring Ptuj). Nagrado za posebne dosežke v športu je posthumno prejel Ivan Pučko, ob okrogli obletnici pa je nagrado prejel Plavalni klub Terme Ptuj za 40 let delovanja.

Najperspektivnejša športnik in ekipa v letu 2018 – Nogometni klub Drava Dakinda Ptuj. Najperspektivnejša športnika leta 2018 v Mestni občini Ptuj sta Miha Muršec in Blaž Vidovič. Najuspešnejša srednja šola – Gimnazija Ptuj.

Kdo so zaslužni športni delavci?

Najzaslužnejši športni delavci v letu 2018: Vlado Ivnik (Ženski Odbojkarski klub SETO Ptuj), Stanko Skok (Golf klub Ptuj), Branko Šemnički (Nogometni klub Podvinci), Milan Stražišar (Strelski klub Ptuj), Zdenko Medved (Brodarsko društvo Ranca Ptuj), Lojzka Glavnik (Kolesarski klub Perutnina Ptuj), Jože Čeh (Avto moto društvo Ptuj), Franjo Rozman (Plavalni klub Terme Ptuj), Slavica Bedenik (Klub borilnih veščin Ptuj), Marko Matič (Nogometni klub Drava Dakinda Ptuj), Bogomir Mernik (Judo klub Drava Ptuj).
Foto: TM, David Breznik