Ta petek ptujski Kino brez stropa

ptuj, mestni kino, ptujski grad, kino, brez stropa

Na Ptujskem gradu že osmič filmi na prostem

Priljubljeni ptujski letni kino Kino brez stropa bo med 30. junijem in 6. julijem znova gostoval na dvorišču Ptujskega gradu. Po zaslugi Mestnega kina Ptuj in njegovega upravitelja Centra interesnih dejavnosti (CID) Ptuj si bodo obiskovalci najzanimivejše filme pretekle kinematografske sezone ogledali brezplačno.

Kino brez stropa že osmo leto zapored izpolnjuje prijetno poslanstvo: ljubiteljem filmske umetnosti ponuditi ogled najbolj nepozabnih filmskih delikates pretekle kinematografske sezone v prijetnem ozračju prizorišča pod milim poletnim nebom. Priljubljeni letni kino je tako »podaljšana roka« Mestnega kina Ptuj, ki kot član slovenske Art kino mreže in globalne mreže Europa Cinemas odlične filme vrti skozi vse leto in neguje filmsko kulturo v Podravju.

Lani blizu 1.800 gledalcev

Tradicionalni poletni projekt se je s prikazovanjem filmskih delikates brez vstopnine izkazal kot eden najuspešnejših korakov Mestnega kina Ptuj v smeri popularizacije in promocije filmske umetnosti ter filmske vzgoje vseh generacij občinstva. Lani je večerne projekcije na dvorišču ptujskega gradu ter dopoldanske projekcije za otroke v Mestnem kinu Ptuj obiskalo blizu 1.800 gledalcev, podobno število organizator pričakuje tudi letos.

Sedem dni in devet večernih projekcij

Program Kina brez stropa bodo tudi letos sestavljale žanrsko, geografsko in po avtorskih poetikah raznolike mojstrovine sedme umetnosti, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov vredne, da si jih občinstvo pozorno (ponovno) ogleda. Osrednji del projekta bo v sedmih dneh ponudil devet večernih projekcij na prostem.

Organizator bo program obogatil s posebnimi dopoldanskimi projekcijami v Mestnem kinu Ptuj, na katerih bodo na svoj račun prišli tudi otroci in družine. Na dveh projekcijah iz sklopa Kino vrtiček bo Mravljica Tina mlajše otroke igraje pospremila v svet filma – animiranega Ježek in vran na sirovi dirki in dokumentarne Povedke o jezeru. Starejši otroci bodo skozi Kinoskop pokukali v film Bučko, mlade starše pa vabijo Z dojenčkom v kino. Zanje so iz osrednjega programa izbrali film Rdeča želva. Projekcijam za otroke bodo sledile ustvarjalne delavnice.

Kino brez stropa 2017 svoja vrata odpira v petek, 30. junija, ob 21.30 na dvorišču ptujskega gradu s projekcijo južnokorejske filmske poslastice Služkinja (Ah-ga-ssi, Chan-wook Park, 2016), razkošne in senzualne žanrske zmesi drame, romance, komedije in kriminalke. V dneh, ki bodo sledili, bodo v večernem programu na prostem na ogled še izjemen animirani film za odrasle Rdeča želva, kontroverzna Verhoevnova Ona, oskarjevska Mesečina, provokativni Klub vzhajajoče zvezde južnoameriškega filmskega ustvarjanja Pabla Larraina, dobitnik nagrade LUX in nominiranec za tujejezičnega oskarja Toni Erdmann, dobitnik oskarja za najboljši izvirni scenarij in glavno moško vlogo Manchester by the Sea, Julieta španskega auteurja Pedra Almodóvarja in Dežela La La, ki je s poklonom glamurju starega Hollywooda dokazala, da je filmska čarovnija še kako živa, in neizbrisno zaznamovala preteklo kino sezono.

V primeru slabe vremenske napovedi bodo večerne projekcije prestavljene v Mestni kino Ptuj. Organizator priporoča, da spremljate novice in se prijavite na e-obveščanje na spletni strani www.kinoptuj.si.

Več informacij in opise filmov najdete na spletni strani Mestnega kina Ptuj:

http://www.kinoptuj.si/kino-brez-stropa/kino-brez-stropa-2017

(foto: Boris Voglar / arhiv CID Ptuj)