Svetovni dan Downovega sindroma

Dawnov sindrom, pisnae nogavice

Danes obeležujemo svetovni dan Downovega sindroma

  1. marec je generalna skupščina OZN pred dvanajstimi leti razglasila za svetovni dan downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice.

Ta dan obeležujejo po številnih državah sveta in temu se pridružuje tudi Slovenija. Društvo downov sindrom Slovenija, ki letos praznuje dvajset let delovanja, pripravlja vrsto prireditev v različnih krajih Slovenije, s katerimi želi ozavestiti javnost o življenju ljudi z downovim sindromom. Društvo danes med 12. in 17. uro v Ljubljani, na Prešernovem trgu pripravlja informacijsko stojnico, stojnice bodo pripravili tudi pri nekaterih drugih mestih po državi, ponekod se bodo zvrstili tudi koncert in predstave. Na Ptuju pa bodo svetovnemu dnevu Downovega sindroma posvetili gledališko predstavo, ki jo  bodo z majhno zamudo uprizorili 21. aprila.

Pisane nogavice

Na ta dan po svetu želijo opozoriti, da ostaja odprtih še cela vrsta vprašanj in vsak od nas lahko podpre prizadevanja s tem, da danes obuje različne, pisane in vidne nogavice, kar je tudi zaščitni znak Downovega sindroma.

(Vir: splet)