Sveti Miklavž bo nocoj obdaril vse pridne otroke

S prihodom sv. Miklavža v začetku decembra v naše domove vstopi tudi praznično predbožično vzdušje in prvega dobrega decembrskega moža se najbolj razveselijo otroci.

Najmlajši v družbi sv. Miklavža na Selih; foto: Petra Krajnc
Sveti Miklavž ali sv. Nikolaj, krščanski svetnik, še danes prinaša darila pridnim otrokom in šibe tistim porednim. Miklavževanje se je ohranilo vse do danes, ko prvi dobri mož s spremstvom parkljev na predvečer praznika sv. Nikolaja še zmeraj obišče otroke.
Tradicionalni miklavžev večer v Skorbi; foto: TM

God sv. Nikolaja, enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano tradicionalno obdarovanje otrok, je sicer 6. decembra, obdarovanja oziroma miklavževanje pa po tradiciji poteka večer prej. S posebnim veseljem sv. Miklavža pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi okrog in jim prinaša darove – pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev – parkljev.

Darila sv. Miklavža so izraz velike ljubezni

Dobri mož sv. Miklavž po navadi prinese suho sadje, mandarine, kakšne bombone, slikanico, pobarvanko, tople nogavice, copate in podobno. Je bolj skromen kot Božiček in dedek Mraz, a njegova darila so kljub temu izraz velike ljubezni.

V pričakovanju darov sv. Miklavža; foto: Petra Krajnc

Miklavž bo nocoj obiskal mnoge slovenske kraje in župnije, veliki sprevodi so bili pozno popoldne organizirani na glavnih trgih v večjih slovenskih mestih in krajih, naša ekipa pa ga je srečala v Lancovi vasi in na Selih v občini Videm ter v Skorbi v občini Hajdina. Povsod je prišel na obisk s svojim spremstvom angelov in parkljev. A še pred prihodom Miklavža so se v Skorbi na odru predstavili mladi gledališčniki KD Skorba v predstavi Pismo skritih želja.

Otroška gledališka skupina KD Skorba je prihod sv. Miklavža naznanila z gledališko predstavo; foto: TM

Foto: TM, Petra Krajnc