Suzana Lep Šimenko: Ne le svet, na mladih sloni tudi prihodnost slovenstva

Nedavno se je v državnem zboru odvijalo že 20. Vseslovensko srečanje z naslovom »Mladi Slovenci v zamejstvu in po svetu – nosilci prihodnosti slovenstva zunaj meja domovine«. Dogodek sta s svojimi nagovori počastila podpredsednik državnega zbora, poslanec Danijel Krivec, in predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, poslanka Suzana Lep Šimenko.

 

Suzana Lep Šimenko je izpostavila pomen tega vsakoletnega srečanja, ki je postalo stalnica za številne Slovence iz zamejstva in tujine. Pohvalila je prizadevanja za ohranjanje slovenske identitete in kulture ter izrazila zadovoljstvo ob videnju, da Slovenija ostaja v srcu mnogih, ki se kljub oddaljenosti čutijo povezane z domovino.

Lep Šimenkova je poudarila ključno vlogo mladih pri ohranjanju slovenstva. Izpostavila je, da medgeneracijsko sodelovanje prinaša priložnosti za združevanje izkušenj starejših generacij z inovativnostjo in svežimi idejami mlajših. Med govorci, ki so delili svoje poglede na prihodnost slovenstva, so bili tudi mladi predstavniki iz Hrvaške, Avstralije in Benečije.

Dogodek je bil tudi priložnost za razpravo o izzivih, s katerimi se soočajo Slovenci v zamejstvu, ter za izmenjavo idej in izkušenj. Suzana Lep Šimenko je pohvalila trud prejšnjih generacij pri ohranjanju slovenske kulture in jezika ter izpostavila, da je njihova dediščina ključna za nadaljnjo krepitev slovenstva.

Podpredsednik državnega zbora, Danijel Krivec, je v svojem nagovoru opozoril na pomembnost gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Slovenci v zamejstvu ter po svetu. Izpostavil je vprašanja narodne identitete in izzive, s katerimi se soočajo mlade generacije Slovencev zunaj meja domovine.

Ob zaključku srečanja sta oba govornika izrazila upanje, da bo dogodek pripomogel k nadaljnji krepitvi vezi med Slovenci po svetu ter k ohranjanju slovenske identitete in kulture. Poudarila sta, da so takšna srečanja pomembna za prihodnost slovenstva in da bo Slovenija vedno ostala domovina vseh Slovencev, ne glede na to, kje živijo.

MR