Strošek mask za 4 člansko družino!

Obvezna raba mask
Maske več niso obvezne!

V uredništvu smo naredili izračun mesečnega stroška za maske, če uporabljamo maske za enkratno uporabo po priporočilih NIJZ.

Določitev cene kompleta 50 komadov troslojnih mask za enkratno uporabo

Za vzorec smo vzeli 4 člansko družino, dva odrasla in dva otroka. V izračunu smo upoštevali ceno kompleta 50 mask za enkratno uporabo po 20,00€ za komplet. Upoštevali smo cene pri 10 ponudnikih in jo zaokrožili navzgor. Zavedamo se, da so cene takšnega kompleta marsikje precej višje, opazili pa smo tudi ponudbe, kjer je cena kompleta za 50 troslojnih mask za enkratno uporabo pod 10,00€.

Priporočila NIJZ

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Priporočila za uporabo mask objavljena na njihovi spletni strani (https://www.nijz.si/) predvidevajo zamenjavo mask na vsake dve uri. V medijih smo od predstavnikov NIJZ večkrat slišali, da je priporočljivo zamenjati masko vsake 3-4 ure. V našem izračunu smo upoštevali, da masko zamenjamo vsake 3 ure.

Izračun

Pri izračunu smo upoštevali, da se vsi v družini obnašajo odgovorno in se izogibajo tveganim dejanjem kot je javno druženje, vsakodnevni obisk trgovin in drugih aktivnosti, ki povečujejo tveganje prenosa okužbe s koronavirusom.

Tako predvidevamo, da bi za varno uporabo zaščitnih mask po priporočilih NIJZ, porabili 4 maske za enkratno uporabo na dan.

Med vikendom upoštevamo priporočila NIJZ in ostanemo doma, oziroma se družimo samo v sklopu družine oziroma skupnega gospodinjstva. V soboto in nedeljo predvidevamo, da porabimo na osebo po eno masko dnevno.

Mesec ima največ 31 dni od katerega je najmanj 8 dni vikenda. Upoštevajoč te kriterije pomeni, da mesečno oseba porabi 100 mask. Za štiričlansko družino to pomeni 400 mask ali 8 kompletov po 50 mask za enkratno uporabo, kar znaša približno 160,00€ za 4-člansko družino.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

V kolikor gre v družini za dva šoloobvezna otroka, kjer uporaba mask ni obvezna, upoštevamo, da otrok porabi dnevno eno masko. Pri upoštevanju tega kriterija 4-članska družina mesečno porabi dobrih pet kompletov po 50 mask, oziroma 105,00€.

Dejansko stanje

Zagotovo so redki posamezniki, ki se dejansko ravnajo strogo po priporočilih NIJZ glede rabe mask za enkratno uporabo. Če si vsaki dan nadenemo svežo masko in jih porabimo mesečno 31, nas to vsaki mesec stane 12,40€.

Veliko jih uporablja tudi pralne maske za večkratno uporabo. V tem primeru potrebujemo štiri ali pet takšnih mask, ki jih redno prekuhamo v vodi na najmanj 60 stopinj. Tako je strošek še nižji.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR