Številni gasilci so se danes priporočili zavetniku sv. Florjanu

Včerajšnji 4. maj je bil godovni dan sv. Florjana, ki velja za patrona proti požarom in poplavam ter je zelo čaščeni zavetnik gasilcev.

Foto: TM
Na Florjanovo se še danes v marsikateri župniji gasilci v gasilskih uniformah po stari šegi udeležujejo svetih maš. V krajih in občinah Spodnjega Podravja je bilo dopoldne marsikje slovesno, saj so na Florjanovo nedeljo ponovno obudili ta lep običaj.
Florjanovo na Selih; foto: arhiv PGD Sela

Gasilci in gasilke mnogih prostovoljnih gasilskih društev in gasilskih zvez so se zbrali pri Florjanovi maši in s tem počastili  svojega zavetnika sv. Florjana, hkrati pa so se mu, tako kot vsako leto, priporočili za varnost.

Slovesno v cerkvah na Hajdini, Selih, Vidmu, Cirkovcah, …

V občini Hajdina so se gasilci iz Gasilskega poveljstva občine (GPO) Hajdina iz gasilskih društev Draženci, Hajdina, Gerečja vas, Slovenja vas in Hajdoše zaradi slabega vremena danes zbrali kar v župnijski cerkvi sv. Martina, kjer jih je sprejel farni župnik in naddekan Marijan Fesel, ki je ob navzočnosti diakona Primoža Lorbka daroval Florjanovo mašo. Slovesnost so v cerkvi z glasbo spremljali glasbeniki godbe na pihala občine Podlehnik in moški pevski zbor PGD Hajdoše, uvodni nagovor pa je imel Ivan Brodnjak, poveljnik GPO Hajdina, ki je med drugim spomnil na to lepo tradicijo, ki jo v hajdinski fari in občini gasilci ohranjajo že osemindvajset let.

Poklon sv. Florjanu v župnijski cerkvi na Hajdini; foto: TM

»Bodimo ponosni in vztrajni gasilci …«

Ivan Brodnjak je obudil tudi spomin na lansko Florjanovo nedeljo, ko so bili nekateri gasilci iz občine Hajdina in širše na intervenciji in pomagali odpravljati posledice po močnem deževju. Dejal je, da je 92 gasilcev iz GPO Hajdina na 78 intervencijah pomagalo reševati premoženje. V nagovoru je Brodnjak orisal dogodke in dosežke od lanskega do letošnjega praznovanja, izpostavil je uspeh PGD Hajdoše, ki je 5. aprila letos v svoji kategoriji postalo Naj gasilsko društvo v Sloveniji.

»Mnogokrat ljudje pomislimo, da smo vsemogočni in da lahko vse nadziramo, ko pa se pojavi nesreča, pa ugotovimo, kako smo včasih nebogljeni,« je dejal Poveljnik GPO Hajdina Ivan Brodnjak.

»Gasilstvo je gojenje prijateljstva in pozitivnih medsebojnih odnosov tako med samimi gasilci kot tudi v okolju, kjer živimo in kjer delamo za zadovoljstvo. Ostanimo takšni kot smo! Krepimo samozavest in se izpopolnjujmo v znanju, da bomo resnično lahko pomagali ljudem takrat, ko nas potrebujejo. Bodimo ponosni in vztrajni, tako kot je bil sveti Florjan zvest svoji veri. Prepričan sem, da je zaradi nas gasilcev in številnih društev življenje na vasi in v občini veliko lepše in varnejše,« je še povedal Ivan Brodnjak.

V PGD Sela Florjanova nedelja že v sklopu praznovanja 70-letnice

Gasilci PGD Sela v Gasilski zvezi Videm  so se danes zbrali v domači podružnični cerkvi sv. Družine na Selih, kjer mašo za gasilce daroval pater Jože Petek. V sklopu praznovanja sedemdesete obletnice društva so danes obeležili 20 let Florjanove nedelje na Selih.

Člani PGD Sela so se danes že dvajsetič poklonili svojemu zavetniku sv. Florjanu; foto: arhiv PGD Sel,a

Prvo so izvedli 9. maja leta 1999, ko je pater Emil Križan blagoslovil kipec in poslikavo svetega Florjana na fasadi gasilskega doma. Tudi danes so se selski gasilci in gasilke poklonili svojemu zavetniku, v krajšem nagovoru podali zgodovino Florjanovih nedelj, po maši pa so v gasilskem domu predstavili razstavo fotografij iz preteklih Florjanovih nedelj na Selih.

Florjanova maša tudi v Vidmu pri Ptuju, Cirkulanah, Cirkovcah

Slovesno je bilo danes tudi v Vidmu pri Ptuju, kjer so se na Florjanovi maši že po tradiciji zbrali člani PGD Tržec in PGD Videm pri Ptuju. Za pogostitev po maši so poskrbele članice Društva kmetic občine Videm.

Florjanovo v Vidmu pri Ptuju; foto: arhiv PGD Videm pri Ptuju

Svojemu zavetniku sv. Florjanu so se danes v župnijski cerkvi v Cirkovcah poklonili tudi gasilci Gasilske zveze Kidričevo.

Letos na Florjanovi maši v Cirkovcah; foto: arhiv PGD Lovrenc na Dr. polju

Dopoldne je bilo slovesno tudi v cerkvi sv. Florijana, ki se nahaja na obrobju Haloz, na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško. Tam se že po tradiciji srečajo gasilci PGD Cirkulane ter DVD Višnjica in DVD Gornje Jesenje iz sosednje Hrvaške. Na današnji Florjanovi maši se je gasilcem pridružila tudi županja občine Cirkulane Antonija Žumbar.

Člani PGD Cirkulane na današnjo Florjanovo nedeljo, ko se jim je na slavnostni maši pridružila tudi županja Antonija Žumbar. Foto: arhiv PGD Cirkulane

Maša za gasilce danes tudi v Stojncih

Slovesno je bilo popoldne tudi v PGD Stojnci v občini Markovci, kjer imajo lep spomenik sv. Florjana foto: arhiv PGD Stojnci

Že 26 let pa se gasilci iz gasilskega poveljstva občine Markovci zbirajo na Florjanovo nedeljo, tradicionalno pred spomenikom sv. Florjana v Stojncih in obeležijo lep trenutek s sveto mašo v gasilskem domu. Dogodek je bil popoldan ob 15. uri.

Foto: TM in arhiv društev