Srečanje Janeza Janše in Victorja Orbana na Kidričevem

STA poroča, da bodo v sredo bodo položili temeljni kamen za gradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bo del elektroenergetske povezave Slovenija-Madžarska-Hrvaška in bo prva meddržavna povezava s prenosnim omrežjem Madžarske.
Dogodka se bosta udeležila tudi premierja obeh držav Janez Janša in Viktor Orban, ki se bosta sestala na delovnem kosilu.

Kot so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je načrtovani električni daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce-Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija-Madžarska-Hrvaška, ena glavnih prioritet vlade v razvoju slovenske energetske infrastrukture.

“Daljnovod bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšal zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji,” so zapisali v vladi.

Slovesnosti ob začetku gradnje v Kidričevem se bo udeležil tudi predsednik vlade, ki bo zbrane nagovoril, ob robu dogodka pa se bo na delovnem kosilu sestal tudi z madžarskim predsednikom vlade Orbanom. Z madžarskim kolegom se bosta v pogovoru “dotaknila osrednjih bilateralnih tem, situacije glede covida-19 in aktualnih tem EU”, so navedli v uradu za komuniciranje.

Daljnovod je eden od projektov, ki jih opredeljuje lani podpisani memorandum med pristojnima ministrstvoma obeh držav o sodelovanju na področjih zemeljskega plina, električne energije, jedrske energije in obnovljivih virov energije, je ob julijskem obisku na Madžarskem povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. V načrtu je med drugim tudi plinska povezava Nagykanizsa-Kidričevo, s katero bi med drugim vzpostavili dostop slovenskega trga plina do skladišča zemeljskega plina na Madžarskem ter povečali zanesljivost oskrbe v Sloveniji.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR