Sprejem za ptujske prostovoljce iz programa Starejši za starejše

zveza-društev-upokojencev, ptuj, prostovoljci, starejši-za-starejše, sprejem, miran-senčar

Po 13 letih programu nagrada Državljan Evrope 2017

Nagrado Evropskega parlamenta – Državljan Evrope 2017 so v Hiši Evropske unije v Ljubljani predstavnikom programa Starejši za starejše, v katerega so vključena tudi društva upokojencev Spodnjega Podravja, izročili že konec junija letos, prihodnji teden pa bo v Bruslju še osrednji dogodek za vse nagrajence. Včeraj pa je v Mestni hiši na Ptuju ptujski župan Miran Senčar sprejel nosilce in koordinatorje projekta. Ob tej priložnosti je spregovoril tudi Franc Hojnik, predsednik Pokrajinske zveze DU Spodnje Podravje.

Kot piše v utemeljitvi, je to izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva, humanitarnosti, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.

Program Starejši za starejše predstavljen v Evropskem parlamentu v Bruslju 2015.
Seniorji.info

Poskusni program Starejši za starejše zaživel prav na Ptuju

Program Starejši za višjo kakovost življenja doma so leta 1995 pričele razvijati upokojene strokovnjakinje Slovenske filantropije in Zveze društev upokojencev Slovenije. Z namenom, da bi v lokalni skupnosti uveljavili medsebojno pomoč starejših, da bi ti lahko kakovostno in čim dalj časa živeli v svojem domačem okolju, da bi s prostovoljnim delom popestrili vsakdan tako prostovoljcem, kot obiskanim in našli vse starejše, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč ter jim to poskušali organizirati. Ob tem velja spomniti, da je kot poskusni program Starejši za starejše zaživel prav na Ptuju in da ga vse od leta 2004 izvajajo že v 298 društvih upokojencev po Sloveniji in v 13 pokrajinskih zvezah. Na področju Spodnjega Podravja je v program vključeno okrog 40 društev s preko 400 prostovoljci, ki jih vodi preko 30 koordinatorjev, pomembno mentorsko vlogo pri tem pa Silvestra Gorjup.

Pomembnost in edinstvenost programa Starejši za starejše je prepoznala tudi Evropa in Po podatkih ZDUS-a so prostovoljci v samo 11 letih opravili približno 6,5 milijona ur prostovoljskega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših. Pomagali so skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

Bistvo programa je v tem, da starejši prostovoljci obiščejo vse starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem, kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo potrebujejo in želijo.

TM, ZDUS, foto: MO Ptuj