Športnika Ptuja sta Tamara Zidanšek in Kristjan Čeh

V Dominikanskem samostanu na Ptuju so sinoči na gala prireditvi Športnik MO Ptuj za leto 2019 podelili nagrade najboljšim ptujskim športnikom in športnicam, klubom, trenerjem in tudi nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel Jožef Maučec, ki se je zapisal nogometu in je še vedno velik športni navdušenec.

Na Ptuju podelili nagrade najboljšim športnicam in športnikom za leto 2019. Foto: PeTv, David Breznik
Zavod za šport Ptuj in Športna zveza Mestne občine Ptuj sta ob podpori Mestne občine Ptuj organizirala tradicionalno januarsko prireditev Športnik leta, na kateri so letos čestitali kar 44 nagrajencem v trinajstih kategorijah.

Športnica leta je drugo leto zapored odlična teniška igralka Tamara Zidanšek, članica teniškega kluba Ptuj, za športnika leta pa je bil prvič proglašen atlet Kristjan Čeh, član Atletskega kluba Ptuj. Na prireditvi z dolgo tradicijo so najboljši posamezniki in posameznice, trenerji in klubi ter številni zaslužni delavci zasluženo prejeli priznanja za odlične rezultate in opravljeno delo v preteklem letu.

Nuška Gajšek: «Šport nas povezuje. Šport navdihuje«

Slavnostna govornica na prireditvi Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, se je v nagovoru dotaknila športne zgodbe z žalostnim koncem, ki v zadnjih dneh polnila naslovnice in ob tem dejala: »Med tem, ko se svet poslavlja od velikana športa se odpirajo razprave, ki nas silijo v razmislek. Ne samo o minljivosti, temveč tudi o sledeh, ki jih puščamo za seboj, o tem, kako s svojim delovanjem vplivamo in spreminjamo svet okoli sebe.«

Gajškova je dejala, da so športniki prav posebna kategorija, saj se z njimi lahko poistovetimo, pa tudi, da pri športu ni pretvarjanj in da se upeha ne da ponarediti. »Ne moreš biti nekaj, kar nisi. In to je tisti čar, ki ga spremlja. Zato mu verjamemo. In ga brez slabe vesti postavljamo za vzor. Mož, ki ga danes objokuje svet, je dejal: “Šport je pomemben učitelj. Ko pomislim, kaj vse me je naučil. Tovarištva, ponižnosti, kako presegati razlike.” Ja, šport vzgaja. Šport nas povezuje. Šport navdihuje. Tudi taki, ki nismo preveč športno domači, mu priznavamo, da je še kako pomemben. Za vse generacije. Zavedamo se izjemnega vpliva športa na družbo, zato si bomo tudi v prihodnje prizadevali zagotavljati pogoje za njegov razvoj,« je še dejala županja Ptuja Nuška Gajšek.

Franjo Rozman: »Ustvarimo klimo, ki je naklonjena športu«

Franjo Rozman, predsednik ŠZ MO Ptuj, je v nagovoru poudaril, da je pomemben organizacijski dejavnik v športu tudi klima, ki je povezana z vsemi ostali elementi organizacije, njenim okoljem ter z vsemi posamezniki v okolju. Dodaj je, da s športom ustvarjamo boljši Ptuj, zato Ptuj potrebuje klimo, ki je naklonjena športu.

»Potrebujemo dostopnost športne ponudbe in aktivne udeležence. Imperativ družbe je zdrav in opolnomočen posameznik, ki pa se lahko razvije v zdravem in seveda v športu naklonjenem okolju. Raznolikost oblikuje odlično vsebino, zato bodimo enaki v raznoličnosti. Upam si trditi, da smo tudi na tem področju v športu prehiteli vse. To dokazuje vključenost žensk, različnih kultur, gibalno oviranih športnikov, kratka vseh, ki želijo sodelovati. Socialni vpliv športa je zelo pomemben in šport je prepoznan kot nekaj dobrega. Zato potrebujemo klimo naklonjeno športu,« je še dodal Rozman.

Športnice leta 2019 v MO Ptuj

Zmagovalka med športnicami je drugo leto zapored Tamara Zidanšek (Teniški klub Terme Ptuj), za njo pa sta se zvrstili članica Boks kluba Dejan Zavec Boxing Vida Rudolf in članica Atletskega kluba Ptuj Veronika Domjan.

Teniška igralka Tamara Zidanšek, 22-letna članica Teniškega kluba Terme Ptuj in varovanka trenerja Zorana Krajnca, ima za sabo uspešno sezono, ki jo je zaključila na 64. mestu ženske WTA-teniške lestvice (julija je bila najvišje na 56. mestu, op. a.). Med izstopajoče dosežke Konjičanke lahko uvrstimo nastop v finalu WTA-turnirja z nagradnim skladom 225.000 dolarjev v nemškem Nürnbergu, kjer jo je ugnala Kazahstanka Yulia Putintseva. Tamari je ob tem uspelo ubraniti zmago na turnirju v Bolu na Braču (115.00 dolarjev), ki je njeno priljubljeno prizorišče. Na grand slam turnirjih je dvakrat napredovala v 2. krog, to ji je uspelo v Melbournu in Londonu.

Športniki leta 2019 v MO Ptuj

Atlet Kristjan Čeh (Atletski klub Ptuj), je letošnji prejemnik prestižne nagrade Športnik leta v MO Ptuj, drugo mesto med najboljšimi športniki je pripadlo Denisu Lazarju (Boks klub Ring Ptuj), na tretje mesto pa se je uvrstil Aleš Golob iz Kluba tajskega boksa Muay Thai Gym Ptuj.

Vir: AK Ptuj

Naj športnik minulega leta Kristjan Čeh je varovanec trenerja Gorazda Rajherja in skupaj sta pomaknila naprej atletove dosežke. Njegov nov mejnik v paradni disciplini v metu diska je rezultat 63.82 metra. Tega je atlet dosegel na evropskem prvenstvu za mlajše člane do 23 leta starosti v Gavleju, kjer je z zmago dosegel tudi največji uspeh v karieri. Kristjan Čeh je zmagal v metu diska na državnem zimske in letnem prvenstvu, prav tako pa je slavil na evropskem pokalu v metih. Za piko na I pa je ob koncu sezone na povabilo mednarodne atletske zveze tekmoval tudi na članskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Dohi.

Najboljšim ptujskim športnikom nagrada za izjemne dosežke in navdih za nove uspehe. na fotografiji najuspešnejši tleti AK Ptuj s trenerjema. Foto: AK Ptuj

Najuspešnejša trenerja, najzaslužnejši športni delavci, najboljši moška in ženska ekipa

Teniški trener Zoran Krajnc iz Teniškega kluba Terme Ptuj in Ivan Pučko ml., ki je v zadnjih letih glavni trener v Boks klubu Ring s Ptuja, sta prejela priznanje kot najuspešnejša trenerja v lanskem letu.

Nagrajeni so bili tudi najzaslužnejši športni delavci: Jernej Luževič (Strelski klub Ptuj), Silva Čuš (Judo klub Drava Ptuj), Fredi Kolarič (Boksarski klub Ptuj), Franc Slodnjak (Klub borilnih veščin Ptuj), Marjan Štromajer (Ženski Odbojkarski klub Ptuj), Franc Muhič (Brodarsko društvo Ranca Ptuj), Marjan Kovačec (Kolesarski klub Perutnina Ptuj), Franc Gojčič (Golf klub Ptuj), Dušan Šprah (Avto moto društvo Ptuj), Borut Petrovič (Športno društvo Plavalna akademija Kurent), Jože Dajnko (Planinsko društvo Ptuj).

Najboljša moška ekipa za leto 2019 je Strelski klub Ptuj, ki je v sezoni 2019/2020 zasedla drugo mesto v 1. A ligi v streljanju z zračno pištolo. Pod ta uspeh so se podpisali Sašo Stojak, Majda Raušl, Matija Potočnik in Zlatko Kostanjevec. Ptujska moška ekipa je zasedla tretje mesto na državnem prvenstvu in je bila druga na mednarodnem tekmovanju v Mengšu.

Vir. Strelski klub Ptuj

Odbojkarski klub Ptuj je najboljša ženska ekipa, ki je v sezoni 2019/2020 pod vodstvom trenerja Bojana Novaka zasedel drugo mesto v zaključni modri skupini v 1. b državni odbojkarski ligi. V slednji so bile ob koncu leta 2019 Ptujčanke pod vodstvom trenerke Svetlane Oletič prve in so solidno igrale tudi v slovenskem pokalu. Pod vodstvom predsednika Štefana Vrbnjaka je ženski Odbojkarski klub Ptuj odlično organiziran in v petih vadbenih selekcijah imajo registriranih kar 118 igralk.

Franc Pinter, najuspešnejši športnik na področju športa invalidov

Član Društva za šport invalidov MOST Ptuj Franc Pinter je po prometni nesreči leta 1977 ostal paraplegik, kar pa ga ni zaustavilo pri njegovih željah biti športnik. Preizkusil se je v številnih športih, najresneje pa v strelstvu in tako je že leta 1992 nastopil za samostojno Slovenijo na paraolimpijskih igrah v Barceloni. Vse do danes nobene paraolimpijske igre niso minile brez njegove prisotnosti, osvojil pa je tudi tri srebrne in eno bronasto paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje. Vse od leta 1992 je tudi stalni član slovenske državne reprezentance invalidov, stalni državni prvak med športniki invalidi, sodeluje pa tudi na državnih prvenstvih strelcev neinvalidov, kjer je v letu 2019 osvojil ekipno 3. mesto. Največji uspeh pa je dosegel na svetovnem prvenstvu za športnike invalide v Sydneyu, kjer je s 6. mestom potrdil normo za nastop na njegovih že osmih paraolimpijskih igrah, tokrat v Tokiu.

Gimnazija Ptuj – najuspešnejša srednja šola

Dijaki Gimnazije Ptuj so vsako leto zelo uspešni v različnih športnih disciplinah. V letu 2019 je njihova ekipa dijakov v košarki zasedla tretje mesto v Sloveniji, dijakinje so bile četrte v odbojki in gimnastičarke so zasedle šesto mesto v državi. Letos so si prislužili naziv najuspešnejša srednja šola na področju športa v MO Ptuj.

Nagrajeni so bili tudi državni prvaki v individualnih športnih panogah v letu 2019: Gašper Valentin Mlakar (Klub borilnih veščin Ptuj), Gašper Vesenjak (Kung fu klub Ptuj), Danijel Klobasa (Kung fu klub Ptuj), Žan Viher (Atletski klub Ptuj), Jure Vasle (Golf klub Ptuj), Maja Bedrač (Atletski klub Ptuj), Maja Makorič (Teniški klub Terme Ptuj), Timi Sitar (Klub borilnih veščin Ptuj), Patrik Šulek (Klub borilnih veščin Ptuj), Filip Jeff Planinšek (Teniški klub Terme Ptuj), Blaž Vidovič (Teniški klub Terme Ptuj), Živa Kovačič (Teniški klub Terme Ptuj), Alen Kralj (Boks klub Ring Ptuj), Sara Planinšek (Kung fu klub Ptuj) in Tara Gorinšek (Teniški klub Terme Ptuj).

Najperspektivnejši športniki so postali: Nika Strašek (Železničarski teniški klub Maribor), Kiara Šegula (Namiznoteniški klub Ptuj) in Tilen Repina (Klub borilnih veščin Ptuj).

Priznanje NK Podvinci za 40 let delovanja

Posebno priznanje ob okrogli obletnici je Nogometni klub Podvinci prejel ob praznovanju 40-letnice. Leta 1979 so ustanovili Nogometni klub Podvinci. V tem času je v klubu igralo zares veliko število nogometašev, ki so se merili v različnih rangih tekmovanja. Najuspešnejši so bili v zadnjih letih, ko so nastopali v Štajerski ligi, Super ligi in 3. slovenski nogometni ligi. V sezoni 2018/2019 so Podvinčani zasedli prvo mesto v Super ligi in skupno imajo v pogonu kar enajst selekcij.

Futsal klub Hiša daril Ptuj – nagrada za poseben dosežek

Priznanje za poseben dosežek je prej Futsal club Hiša daril, ki se je v tekmovalni sezoni 2018/2019 ponovno prebil v 1. slovensko futsal ligo. Igralci pod vodstvom trenerja Dejana Krauta so v rednem delu tekmovanja zasedli drugo mesto v 2. slovenski futsal ligi. V dodatnih kvalifikacijah za preboj v prvo ligo se je Futsal club Hiša daril iz Ptuja pomeril s Futsal clubom Ivančna Gorica. Prvo tekmo v gosteh so Ptujčani dobili s 5:4, drugo v prepolni športni dvorani Ljudski vrt pa s 4:1 in so se s skupnim rezultatom 9:5 uvrstili v 1. slovensko futsal ligo.

Foto: Zavod za šport Ptuj, AK Ptuj, PeTv