Spomin na 79. obletnico množične deportacije Judov iz Prekmurja

Prekmurje je v preteklosti gostilo številno Judovsko skupnost, ki je predstavljala pomemben del prebivalstva. V letu 1889 je bilo v Prekmurju zabeleženih več kot 1.100 Judov. Danes na njih spominjajo le še stare meščanske hiše, njihovi portali, lendavska sinagoga in dolgovaško pokopališče s 176 nagrobniki, sredi katerih stoji spomenik 387 žrtvam nacističnega genocida.

 

Včeraj, 26. aprila, se je zaznamovala 79. obletnica množične deportacije Judov iz Prekmurja. V ta namen so potekale različne aktivnosti, med drugim komemorativno slovesnost polaganja vencev in predstavitve publikacij o judovstvu. Ena izmed publikacij, zbornik besedil konference v okviru projekta Never Forget, opominja na holokavst in spodbuja strpnost ter solidarnost v EU.

Direktor Centra za judovsko kulturno dediščino Sinagoga Maribor, Boris Hajdinjak, je predstavil svojo publikacijo z naslovom “Vrnitev domov: zgodbe stolpersteinov lendavskih judovskih družin”. Publikacija se posveča življenju Judov v Lendavi, ki so pomembno prispevali k razvoju gospodarstva, kulture in meščanstva, a so bili žal žrtve holokavsta.

Sogovorniki so poudarili, kako pomembno je ohranjati spomin na grozodejstva, tako zaradi spoštovanja do žrtev kot v opomin, da se takšna dejanja nikoli več ne ponovijo. Prav skozi ohranjanje zgodovine in izobraževanje o preteklih dogodkih lahko zagotovimo, da se zgodovina ne ponovi ter gradimo strpnost in solidarnost v družbi.

Vir: net-tv.si