Šola Hajdina za en dan Hiška eksperimentov

Hiša eksperimentov je center znanosti. Hiška eksperimentov pa je majhna hiša - potujoči center spodbujanja radovednosti, kritičnega razmišljanja in promocije raziskovanja ne počiva. Danes je na obisku na Ptujskem, na OŠ Hajdina.

Že od jutra, ko so učenci prišli v šolo, se je na šoli Hajdina dogajalo veliko zanimivega. Najprej so prisluhnili kratki predstavitvi, ki jo je pripravila ekipa Hiške eksperimentov, potem so eksperimentirali. V več učilnicah so postavili majhne eksperimente – poskuse – kjer so se lahko mali radovedneži učili na lastnih izkušnjah, posebej zanimivo pa je bilo tudi na znanstveni dogodivščini, kjer sta bila v ospredju jajce in plin.
Hiška eksperimentov za tiste, ki jim ni vseeno, kaj se okrog njih dogaja

Hajdinski drugošolci so bili navdušeni nad mobilnimi interaktivnimi eksperimenti. Foto: TM


Hiška eksperimentov obiskuje formalne izobraževalne institucije po Sloveniji in jih za en dan spremeni v center radovednosti in ustvarjalnosti, je za naš portal povedala Andreja Perat iz Hiške eksperimentov. Pojasnila je, da je namen Hiške eksperimentov tudi v povezovanju v okviru lokalnih skupnosti. Posamezni obisk Hiške eksperimentov v nekem kraju namreč aktivira vodstvo institucije, ki gosti Hiško, da najde lokalne pokrovitelje dogodka.

Tako kot njen starš – Hiša eksperimentov – je Hiška eksperimentov namenjena vsem radovednim ljudem, ki znajo reči: »Tega ne vem, ampak bi se pa rada naučila.« Namenjena je vsem, ki se ne bojijo spodrsljajev in napak, ki so obvezni in dobrodošli sopotnik raziskovanja in poskušanja. Namenjena je vsem, ki skušajo iz sebe nekaj narediti in jim ni vseeno, kaj se okrog njih dogaja.

Ko je tudi hajdinska šola postala center neformalnega izobraževanja

Na znanstveni dogodivščini                                                                                                                            Foto: TM

Za udeležence Hiške eksperimentov pomeni to dan sproščenega učenja, svobodne radovednosti, vztrajnega eksperimentiranja ter varnega okolja za napake in spodrsljaje, o tem smo se lahko prepričali tudi ob današnjem obisku na OŠ Hajdina. Usposobljeni tim Hiše eksperimentov je v sodelovanju z učitelji vzpostavil dialog, pojavila se je vrsta zanimivih vprašanja in nanje so skupaj poiskali tudi odgovore.

Foto: TM

Usmerjanje k raziskovanju, ustvarjanju na inovativen način
»Veseli smo, da na naši šoli gostimo Hiško eksperimentov, saj gre za center znanosti, ki spodbuja učenčevo radovednost, ga usmerja k raziskovanju, ustvarjanju in osvajanju znanja na inovativen način. Verjamem, da bomo preživeli čudovit učni dan, ki nam bo zagotovo ostal v prijetnem spominu. Za obisk Hiške eksperimentov se zahvaljujemo Občini Hajdina, Zavarovalnici Triglav in Šolskemu skladu OŠ Hajdina,« je med drugim povedala Vesna Mesarič Lorber, ravnateljica OŠ Hajdina.

»Zagotavljamo, da je naš vsakokratni obisk unikaten, vedno kaj novega dodamo. Veseli me, da se tega dobro zavedajo izobraževalne institucije, ki nas zdaj že redno – vsako leto – povabijo, da jih obiščemo. Veseli me tudi, da so tudi pokrovitelji, ko obiščejo dogodek, ki so ga omogočili, navdušeni in zadovoljni. Marsikateri nam reče, da moramo naslednje leto spet priti v kraj,« pa je v sporočilo za javnost ob današnjem obisku na Hajdini zapisal dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.
Foto: TM