Šokantna resnica o zdravstvenem sektorju: Za skrajšanje čakalnih vrst izpuhtelo 150 milijonov evrov!

Slišali smo za astronomsko vsoto – 150 milijonov evrov, ki naj bi bila vložena v zmanjšanje čakalnih dob v našem zdravstvenem sistemu. Te podatke je potrdila poslanka Suzana Lep Šimenko, SDS, ki je postavila nujno vprašanje v zvezi z obsežno porabo teh sredstev za zmanjšanje čakalnih dob v zdravstvu.

 

V nadaljevanju objavljamo njeno poslansko vprašanje, naslovljeno na ministra za finance Klemna Boštjančiča.

Republiški parlament Slovenije je 26. julija 2022 na predlog vlade sprejel Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS). Namen zakona je bil skrajšati čakalne vrste v zdravstvu. V praksi pa se je izkazalo, da so se te samo podaljšale, ne glede na namenjena sredstva.

Po uradnih podatkih z dne 31. marca 2023 je bilo za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu porabljenih že 111 milijonov evrov. Do sredine junija istega leta pa so poročanja medijev razkrila, da se je ta številka povzpela na približno 150 milijonov evrov.

Ob vse daljših čakalnih dobah v zdravstvu se poraja dvom o smiselnosti uporabe navedenih finančnih sredstev za skrajševanje čakalnih vrst. Zato poslanka Lep Šimenko sprašuje ministra za finance:

  • Kako ocenjuje porabo finančnih sredstev za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu?
  • Ali meni, da je bila poraba teh sredstev za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu upravičena?
  • MR