Smo v Tednu ljubiteljske kulture

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) sta v sodelovanju z občinami in lokalnimi skupnostmi tudi letos pripravila pester izbor dogodkov Tedna ljubiteljske kulture (TLK), ki poteka med 11. in 20. majem.

K sodelovanju so povabili vse ustvarjalce, umetnike, kulturna društva in zveze, šole, vrtce, knjižnice, galerije in druge ustanove, ki lahko s svojim dogodkom sodelujejo v Tednu ljubiteljske kulture (TLK). V ustvarjalni teden ljubiteljske kulture so se vključila tudi kulturna društva Zveze kulturnih društev Ptuj in nekaj dogodkov bo na sporedu še ta teden.

TLK je vseslovenska akcija, namenjena predstavitvi ustvarjalnosti v sodobni družbi. Letos poteka že petič, doma in med Slovenci v sosednjih državah pa se bo zvrstilo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Ker letos obeležujemo Evropsko leto kulturne dediščine, bo tokrat v ospredju folklorna dejavnost. Svoje dogodke so lahko zainteresirani prijavili na spletni strani www.tlk.jskd.si, kjer bodo objavljeni v TLK dogodkovniku.

Dogodki TLK na Ptuju

V ponedeljek, 14. maja, ob 19.30 bo v Narodnem domu na Ptuju Večeri zmenek, sodelujeta pa Literarni klub in Ptujski kvartet, V torek, 15. maja bo ob prav tako ob 19.30 v Narodne domu na Ptuju pevski večer Ona in on v ljudski pesmi, nastopil pa bo ženski pevski zbor Društva prijateljev Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. V petek, 18. maja, ob 15. uri na Grajenčkau, na šolskem posestvu Biotehniške šole Ptuj, pripravljajo dogodek z naslovom Vino pripoveduje. Sodelujejo Biotehniška šola Ptuj, ZKD Ptuj, viteško omizje Ptuj – Ormož in MePZ DU Ivan Rudolf Breg.

Teden ljubiteljske kulture v Kidričevem

Tudi Zveza kulturnih društev Občine Kidričevo ob letošnjem Tednu ljubiteljske kulture vabi na druženje z društvi občine Kidričevo, ki bo v ponedeljek, 14. maja, ob 18. uri v Parku mladosti v Kidričevem. Obiskovalce čaka ljudska glasba, petje in plesi, godba na pihala, knjižnica pod krošnjami, otroške delavnice, recitali ter druženje ob dobri hrani in pijači.Začetek TLK v Kranju, zaključek v Novi Gorici

Otvoritvena slovesnost TLK je že bila na predvečer začetka Tedna ljubiteljske kulture v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je režiser Matjaž Šmalc na odru prepletel motive iz del Ivana Cankarja ter elemente folklorne dejavnosti in a capelle, pod skupnim naslovom Vse gre v tri Cankarje.
Teden ljubiteljske kulture se bo že tradicionalno zaključil v Novi Gorici z Vizijami, festivalom mladinske ustvarjalnosti, ki združuje mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske literate in fotografe.
TLK, ZKD Ptuj