Slovesno ob 120-letnici prve kinopredstave

Mestni kino Ptuj, kinopredstava, 120 let

120 let od prve kinopredstave na Ptuju

Najstarejše mesto se ponaša tudi z najstarejšim kinoprizoriščem pri nas in spomin na zgodovinski dogodek so Ptujčani 3. marca zaznamovali s slovesnostjo in posebno projekcijo, ki je bila tudi uvod v dogodke, ki jih v letošnjem letu posvečajo pomembni obletnici kina.

Kot so zapisali na spletni strani Mestnega kina Ptuj, so Ptujčani prvo kinopredstavo dobili že 3. marca 1897 – le dobro leto zatem, ko sta brata Lumière pariškemu občinstvu predstavila kinematograf. »Kinematograf ali “žive fotografije”, kot ga imenujejo v članku, je med drugim prikazal filme Pralnica, Plavalna šola in Prihod vlaka na postajo – film, ki sta ga prikazala brata Lumière na svoji prvi javni predstavi.

Poleti 1908 je kinopodjetnik Alojz Brecelj mestno občino zaprosil za dovoljenje, da bi smel postaviti parni stroj za proizvodnjo električnega toka, ki bi poganjal kinoprojektor. Občina mu je izdala dovoljenje za postavitev “lokomobile z električnim generatorjem” in dovoljenje za obrt kinematografije. Predstave v kinematografu, ki ga je odprl v Nemškem društvenem domu (Vereinshaus), so bile vsak dan ob osmi uri, v nedeljo pa ob tretji, pol peti in osmi uri. Cene so bile od 30 do 80 vinarjev. Zaradi velikega obiska so morali čez čas vpeljati predstave še vsako nedeljo dopoldne. Leta 1911 je bila na novo zgrajena dvorana v gostilni Slon in v njej so bile nekaj časa kinopredstave.«

Pogled v Mestni kino Ptuj danes. Foto: arhiv Mestni kino Ptuj

Od decembra 2008 je Mestni kino Ptuj v upravljanju Centra interesnih dejavnosti in vse do danes jim je kino uspelo spet približati domačinom in ljubiteljem filma, kar kaže tudi porast obiska. Sicer pa v ptujskem kinu skozi celo leto skrbijo za najrazličnejše filmske dogodke za vse generacije, eden izmed najbolj prepoznavnih projektov kina pa je poletna prireditev Kino brez stropa na ptujskem gradu.

TM

Vir: Mestni kino Ptuj