Slovesno na praznik Marijinega vnebovzetja

V katoliški cerkvi danes obeležujejo največji Marijin praznik, praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren. Slovenski škofje bodo na praznični dan darovali maše.

Foto: TM
Tako kot v veliko drugih državah je tudi v Sloveniji veliki šmaren dela prost dan, verniki pa na ta dan množično romajo v Marijina svetišča. Že sinoči je bilo slovesno v baziliki Bazilika Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori, ki bo danes med najbolj obiskanimi romarskimi svetišči v Sloveniji.
Žegnanje v župniji Hajdina, v Marijini cerkvi v Slovenji vasi, kjer bo danes še posebej slovesno. Foto: TM

Na predvečer Marijinega praznika na Ptujski Gori

Sinoči, na god sv. Maksimilijana Kolbeja in na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, je bila v baziliki na Ptujski Gori najprej molitvena ura, ob 20. uri pa je bilo slovesno somaševanje, ki ga je vodil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Po maši je bila procesija z lučkami, maša pa je bila še ob polnoči, vodil pa jo je novomašnik Primož Lorbek.

V baziliki Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori bo slovesno mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Foto: rkc.si

Na današnji praznični dan bodo maše v baziliki na Ptujski Gori zjutraj ob 6.30 in 8. uri, ob 9. uri sledi molitvena ura, ob 10. uri pa bo somaševanje in posvetitev slovenskega naroda Mariji vodil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Slovesno danes tudi v završki in hajdinski župniji

Žegnanje bo danes tudi v cerkvi Device Marije v Zavrču. Praznična slovesna maša pa bo ob 10. uri tudi v župniji Hajdina, v podružnični cerkvi Marije Vnebovzete v Slovenji vasi. Žegnanjsko slovesnost bo vodil novomašnik in hajdinski kaplan Primož Lorbek. Po maši bo tradicionalno druženje pri Marijini cerkvi, ki ga pripravlja vaški odbor Slovenja vas v sodelovanju z domačimi društvi.

Foto: TM, katoliska-cerkev.si