Slovenski kmetje v primežu: Boj za pravico do nemotenega kmetovanja

Slika je simbolična in je ustvarjena s pomočjo AI orodja.

V Sloveniji se kmetje soočajo z vedno večjimi izzivi, ki presegajo običajne težave v kmetijstvu. Naraščajoče nezadovoljstvo lokalnih skupnosti in posameznikov glede “motečih” aspektov kmetijskega dela, kot so smrad, blato na cestah in drugi okoljski vplivi, je povzročilo, da so kmetje vse pogosteje tarče žaljivk, pritožb in celo sodnih tožb. Zaradi tega so mnogi kmetje pod pritiskom, saj se njihovo delo pogosto napačno dojema kot moteče.

 

Poslanec SDS Andrej Kosi je stopil na stran kmetov.

Poslanec Andrej Kosi, SDS, je naslovil to problematiko z vlado, predlagal pa je pisno poslansko pobudo za pripravo zakona, ki bi zaščitil kmete pred takšnimi tožbami. Njegov predlog se zgleduje po francoskem zakonu, ki kmete ščiti pred tožbami zaradi hrupa ali smradu na podeželju. Ta zakon določa, da noben novi prebivalec ne sme omejevati dejavnosti kmetov, ki so tam delovali že pred njihovim prihodom.

To pobudo podpirajo številni kmetje, ki menijo, da bi takšen zakon omogočil boljše razumevanje in sožitje med kmeti in lokalnimi skupnostmi ter posledično prispeval k bolj trajnostni in nemoteni pridelavi hrane v Sloveniji.

 

MR