Slovenska morska deklica Arabella s Kitajske z nazivom miss koral

Pred tremi leti in pol je prikupna in pogumna Barbara Petek, doma iz Slovenje vasi v občini Hajdina, na Filipinih, na akademiji za morske deklice, pridobila čisto pravo licenco za profesionalno morsko deklico in inštruktorico.

Barbara Petek, slovenska morska deklica Arabella. Foto: TM
Barbara Petek je postala morska sirena Arabella, pred kratkim pa se je na Kitajskem udeležila tudi svetovnega prvenstva za morske deklice v resnih plavalnih disciplinah in postala miss koral.
Barbara se je s Kitajske vrnila s krono.

Odprla je celo prvo akademijo za morske deklice v Sloveniji, kjer otroke in odrasle uči plavanja z mono plavutjo. Svojo zanimivo zgodbo življenja, ki se zdi kot pravljica, je mlada Štajerka danes predstavila v domači občini Hajdina, na sprejemu pri županu Stanislavu Glažarju, ki ji čestital za ta velik podvig.

Župan občine Hajdina Stanislav Glažar sprejel domačinko, ki jo javnost pozna kot morsko deklico Arabello. Foto: TM

Pred dobrimi tremi leti se je Barbara Petek odločila, da svoje sanje spremeni v realnost in postane morska deklica. »Takrat sem naredila velik korak in se odpravila na Filipine, na akademijo za morske deklice. Sicer pa sem morska deklica po duši že od kar sem na tem svetu,« pravi Petkova, ki je zadnje čase bolj malo v domačem kraju, saj je razpeta med tujino, službo, ki jo opravlja v Terma Snovik, čez poletje pa je bila reševanje iz vode na Laguni in mestni plaži Ljubljana na Ježici.

»Sanje se lahko uresničijo, če dovolj močno verjamemo vanje,« pravi Arabella

Ko se Petkova spremeni v morsko deklico, takrat najbolje izrazi sebe in se na svojstven način poveže s samim sabo, pa tudi z naravo, morjem.

»Najboljši občutek je, ko zaplavaš v morju kot morska deklica in imaš občutek, da si tam pod gladino morja doma. Zame je tovrstno plavanje umetnost, hkrati pa je najboljša in najbolj učinkovita oblika rekreacije. Biti morska deklica v Sloveniji zame pomeni biti navdih drugim ljudem, predvsem otrokom, jim približati čarobnost življenja in pokazati, da se sanje lahko uresničijo, če dovolj močno verjamemo vanje,« pripoveduje Petkova, ki svoje sanje uresničuje v novih zgodba in ena od teh bo kmalu tudi v javnosti. Tik pred izidom je namreč njena prva knjiga o morski deklici z naslovom Arabella in čarobna školjka.

Navdih dobila v Disneyevih risankah

V otroštvu je bila Petkova kot večina deklic navdušena nad Disneyevo risanko Mala morska deklica. Nato je v filmu Splash prvič videla morsko deklico in bila povsem navdušena. Potem pa je pred sedmimi leti na spletu zasledila posnetke žensk iz tujine, ki so si same sešile rep za morsko deklico in plavale v tem ter nastopale po raznih hotelih, akvarijih.

»Prva morska deklica na svetu, ki se je s tem začela profesionalno ukvarjati, pa je bila Avstralka Hannah Fraser – Hannah Mermaid. Hannah je tudi zagreta aktivistka za varovanje morij, oceanov in morskih bitij. S svojim delovanjem in videnji se trudi opozoriti na problematiko onesnaževanja morja in ogroženost različnih morskih živali in morske deklice ji že sledimo na tej poti, saj je to tudi del našega poslanstva,« pripoveduje Petkova.

Morske deklice so tudi ambasadorke morja

Morske deklice so ambasadorke morja

Morske deklice se kot ambasadorke morja trudijo ozaveščati ljudi o problematiki onesnaževanja morja, oceanov in voda nasploh. »Velik problem predstavlja predvsem onesnaževanje s plastiko za enkratno uporabo. Na to želimo opozoriti z raznimi objavami na socialnih omrežjih, kolikor zmoremo se tudi udeležimo kakšnih naravovarstvenih in čistilnih akcij, v prihodnje pa želimo organizirati tudi kakšne delavnice, kjer bi ljudem predstavili alternative namesto uporabe plastike ter ideje za recikliranje in ponovno uporabo. Velik problem so tudi kreme za sončenje, kar so na Kitajskem posebej izpostavili,« pove Petkova, ki ima pred seboj še veliko načrtov.

Prva akademija za morske deklice pri nas

V Sloveniji je zaenkrat le sedem profesionalnih morskih deklic, ki delujejo v okviru zavoda Arabella, akademije za morske deklice, ki ima sedež v Slovenji vasi. Petkova pa v zadnjem obdobju opaža, da je vedno več deklic navdušenih nad tem. Vsake toliko časa na bazenu sreča kakšno deklico, ki so ji starši kupili rep za morsko deklico. S kolegico Karin pa sta letos poleti razpisali poletno šolo za morske deklice, ki je bila dobro obiskana.

Barbara Petek v družbi prijateljic, ki jih povezuje mono plavut.

Z licenco za potapljanje

Petkovi poleg službe časa za treninge ne ostane veliko, a ko si vzame čas, potem njen trening na bazenu traja uro in pol, zajema pa raztezne vaje na suhem in ogrevanje z osnovno tehniko plavanja z monolavutjo. Nato sledi treniranje raznih trikov pod vodo, kot so obrati naprej in nazaj, piruete, hrbtno plavanje pod vodo, stoja, pihanje obročkov (bubble rings) in mehurčkasti poljubčki (bubble kisses in bubble heart kiss) ter razne kombinacije trikov.

Morska deklica Arabella se tudi dobro potaplja, saj ima licenco, ki jo je pridobila na Filipinih v sklopu usposabljanja za morske deklice. «Zaenkrat se potapljam samo na dih. Treba je dihati čim bolj globoko in umirjeno, se sprostiti. Več vdihov ko naredimo, dlje časa lahko zdržimo pod vodo. Imam pa v načrtu izpopolniti svoje potapljaške veščine s pridobitvijo free diving in scuba diving licencama,« med pogovorom razkrije Petkova, pa tudi, da si želi, da bi nekoč živela od tega, saj v tujini poklic morske deklice zelo dobičkonosen. Z enim nastopom zaslužijo od 150 pa vse do 700 evrov.

Morske deklice

Kaj pa rep morske deklice?

Tudi teža in cena repov za morske deklice zelo variirata, pojasni Petkova, saj je na trgu ogromno različnih proizvajalcev. Na voljo so repi, ki so razmeroma cenovno ugodni in stanejo okrog 100 evrov, narejeni pa so iz blaga kot denimo kopalke, bolj profesionalni pa so iz tankega neoprena, cena teh pa je okrog 400 evrov.

Vestalka v vodi

»Pravi profesionalni repi iz silikona pa stanejo tudi od 2000 do 5000 evrov. Zadnji se večinoma delajo po naročilu in željah stranke. Teža repa pa je odvisna od materiala, manjši iz blaga so lahki, silikonski pa lahko tehtajo tudi do 20 kg,« je še povedala Petkova na današnjem sprejemu v občini Hajdina. Njena velika želja pa je v prihodnosti organizirati manjša tekmovanja za morske deklice v Sloveniji in prav tako tudi Merlympics ter povabiti morske deklice iz Evrope.

Foto: arhiv Barbara Petek, TM