Slovenija na Ohridu

slovenija, ohrid, festival, halonga

Drugi ohridski festival tudi s haloškim pridihom

Na Ohridu, makedonskem turističnem biseru, se je od 24. do 27. junija, v okviru festivala Mednarodni dnevi kulture na Ohridu, odvijal že drugi festival pod naslovom „Slovenija na Ohridu 2017“. Tokrat se je na festivalu zbralo 15 skupin iz Slovenije in z okoli 450 nastopajočimi. Ti so se predstavili z resno in ljudsko glasbo, slovensko folkloro in sodobnim plesom, pihalnimi orkestri, mažoretkami, pa tudi s slovenskimi kulinaričnimi dobrotami.

Pod okriljem Kluba Halonga iz Cirkulan so se zbrali in predstavili profesionalni in amaterski izvajalci klasične in slovenske ljudske glasbe, ki so predstavljali Instrumentalno vokalno skupino Halonga, ki jo je sestavljalo 39 udeležencev in sicer: Mandolinska skupina AMOS s Ptuja, koncertni ansambel Sorarmonica iz Ljubljane, vodilni slovenski sestav ustnih harmonik, ljudski godci KD Videm, godalni duo Mateja in Katarina iz Cirkulan in glasbena skupina Halonga Potepuhi iz Cirkulan.

Kot je poročal Stanislav Kostanjevec je bila uradna in svečana otvoritev festivala “Slovenija na Ohridu 2017” na poletni sceni Dolni Saraj v Ohridu na predvečer slovenskega Dneva državnosti. Otvoritve se je poleg vidnih predstavnikov Republike Makedonije in mesta Ohrid, udeležil tudi slovenski veleposlanik v Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec, svečano predpraznično vzdušje pa je zaključil Zoran Predin z Lačnim Francom in veličastnim ognjemetom.

TM, foto: Stanislav Kostanjevec