Slovenija je ena najvarnejših držav in z najnižjo stopnjo kriminala v Evropi in na svetu

Vir Landgeist
Vir: Landgeist

Slovenija se je v Landgeistovi raziskavi izkazala kot država, kjer se ljudje počutijo najvarneje, ko se sami ponoči sprehajajo po ulicah. Ta dejavnik veliko pove o tem, kako varno se ljudje počutijo v svoji državi, ni pa povezan s stopnjo kriminala, saj nizka stopnja kriminala ne pove nujno, da se ljudje počutijo varne. Kljub temu pa je spodbudna novica, da je Slovenija ena izmed držav v Evropi, kjer je tudi stopnja kriminala najnižja.

 

Slovenija ni samo med državami z najnižjo stopnjo nasilja nad ženskami, temveč je tudi država, kjer se ljudje počutijo najvarneje, ko se sprehajajo sami ponoči po ulici, je pokazala Landgeistova raziskava. Poleg Slovenije se ljudje najvarneje počutijo na Hrvaškem, v Švici, na Islandiji in Češkem. Najmanj varne pa se ljudje počutijo pričakovano v Belorusiji, kjer prebivalci ne priznavajo trenutne oblasti, pa tudi v Franciji in Moldaviji. Zanimivo je, da se na Švedskem tamkajšnji prebivalci ne počutijo najvarneje v nasprotju s Finsko, kjer je stopnja doživljanja varnosti dokaj visoka.

Dejavnik za to, kako varno se počuti človek, ko se ponoči sam sprehaja po ulicah, pove, kako varne se ljudje počutijo v svoji državi. Ta ni povezan s stopnjo kriminala v državi, saj nizka stopnja kriminala ne pove nujno, da se ljudje počutijo varne. Stopnje kriminala lahko dajejo napačen vpogled v državah, kjer je kriminal premalo prijavljen ali so ljudje izgubili zaupanje v organe pregona in kaznivih dejanj ne prijavijo več.

Poleg kriminala so tudi drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na občutek varnosti, na primer prisotnost nevarnih živali ali slabo urbanistično načrtovanje, zaradi česar se prebivalci v mestih počutijo manj varni, kot bi se sicer. Seveda se ta statistika lahko razlikuje od mesta do mesta in celo med soseskami. Ne samo to, lahko se razlikuje tudi glede na demografsko kategorijo, ki je bila povprašana. Podatki o teh podrobnih statistikah za večino držav ne obstajajo. Ta zemljevid daje le zelo splošen pogled na to, kako varni se počutijo ljudje, ko se ponoči ponoči sami sprehajajo po državah.

Slovenija tudi med državami z najnižjo stopnjo kriminala

Po raziskavi, ki jo je izvedel Numbeo, pa je Slovenija tudi med državami z najnižjo stopnjo kriminala. Nižjo stopnjo kriminala od tistega v Sloveniji beležijo samo še v Švici in na Norveškem v drugem največjem mestu Trondheim. Najvišjo stopnjo kriminala v Evropi pa so zabeležili v britanskem Birminghamu in Bradfordu, na Siciliji, v francoskem Marseillu in v beloruskem Minsku.

Preberite še:

Tim Gajser ne bo več policist

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Spremenjeni ukrepi

Nov sev koronavirusa

 

MR