Slavnostna akademija ob 150. obletnici osmega tabora v Ormožu

8. avgusta 1869 je peščici narodnozavednih ormoških Slovencev uspelo organizirati tabor, na katerem so se odločno izrekli za ideje Zedinjene Slovenije.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in občina Ormož sta organizatorja današnje slavnostne akademije ob 150. obletnici osmega tabora v Ormožu (1869–2019), dogodka, ki poteka v okviru letošnjega praznika KS Ormož.

Osrednji dogodek bo ob 17. uri pred ormoškim gradom, slavnostni govornik pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V Ormožu bo predsednika republike sprejel župan občine Ormož Danijel Vrbnjak. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Domu kulture Ormož.

Taborsko gibanje je bilo slovensko politično gibanje v obdobju od 1868 do 1871. Zaznamovala so ga predvsem množična zborovanja na prostem, kjer so zavedni Slovenci izražali podporo jezikovni enakopravnosti in Zedinjeni Sloveniji, na koncu so zahteve zapisali v resoluciji, ki je večkrat vsebovala tudi lokalne zahteve, je pred kratkim na novinarski konferenci povedala vodja Ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož (PMPO) Nevenka Korpič. Prvi tabor je leta 1868 potekal v Ljutomeru, v Ormožu pa leto dni kasneje. Ormoški tabor je tako prispeval k nastanku posojilnice, h gradnji mostu čez reko Dravo (1889) in kasneje tudi h gradnji osnovne šole na Hardeku, je še dodala Korpičeva.

»8. avgusta leta 1869 se je v Kečkovem gaju zbralo 9000 Ormožanov, Prlekov in Slovencev, ki so prišli v narodno prebujeni Ormož od blizu in daleč. Čeprav je bil Ormož nemškutarsko mesto, je peščici zavednih domačinov uspelo organizirati tabor, na katerem so nastopili narodni buditelji in vodilni štajerski rodoljubi.«

Slovesnost bo spremljal bogat kulturni program

Prireditev bo potekala pred gradom v Ormožu, začela se bo ob 17.uri s prihodom praporščakov vse gasilskih društev Gasilskih zvez Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, predstavnikov veteranskih in borčevskih organizacij, Zveze lovskih družin in drugih. Kot gostje bodo sodelovali tudi predstavniki društev iz sosednje Hrvaške, sicer pa bodo v kulturnem programu sodelovala domača kulturna društva, Godba GŠ Ormož, recitator in gledališki igralec Vlado Novak.

Na slavnostnem dogodku ob 150. obletnici osmega tabora v Ormožu bodo predstavili tudi nekaj spominskega gradiva, znamke in dopisnice. V času slovesnosti bo od 16. do 20. ure na prizorišču delovalo poštno okence, kjer bo pošto mogoče tudi takoj odposlati.

Priložnostne znamke

Danes in še vse do 30. septembra pa je v Beli dvorani grajske pristave v Ormožu na ogled razstava na temo “Slovenski tabor v Ormožu”, ki jo je pripravila Nevenka Korpič.

Parkirišče pred ormoškim gradom danes ni na voljo

Zaradi izvedbe osrednje slovesnosti 150. obletnice ormoškega tabora bo parkirišče pred gradom zaprto vse do nedelje zjutraj. Vsem udeležencem slovesnosti in nastopajočim organizatorji slovesnosti priporočajo, da pridejo na prizorišče proslave nekaj minut pred 17. uro, saj se bo prireditev začela točno. V času zaprtja parkirišča pred gradom uporabite druge parkirne površine v centru mesta in izven, še sporočajo iz Ormoža.

»Vreme na taboru pred 150-timi leti ni bilo naklonjeno, saj je deževalo, kljub temu so zborovalci bili veselih in slavnostnih obrazov, kakor jih Ormož do takrat najbrž ni videl«, piše v kroniki mesta Ormož, ki jo hranijo v Zgodovinskem arhivu Ptuj. Tudi danes žal ne kaže najbolje.

Vir in foto: PMPO