Skupni turistični nastop prostora med Muro in Dravo s primeri dobrih praks

Ustanova dr. Antona Trstenjaka (UAT) je v sodelovanju z Mestno občino Ptuj 10. maja predstavila primere dobrih praks in posvet z naslovom Skupni turistični nastop prostora med Muro in Dravo.

Dogodek je bil v Dominikanskem samostanu na Ptuju, kjer so zbrani akterji želeli poiskati skupni imenovalec za turistični nastop tega območja, torej območja med Dravo in Muro, ki ima veliko skupnega in hkrati nima skupne turistične strategije in pojavnosti.

Nagovor predsednika uprave UAT Dušan Gerloviča; foto: UAT

Predstavljeni primeri dobrih praks

V okviru posveta so bili predstavljeni tudi štirje primeri dobrih praks iz obravnavanega področja, ki naj bi služili kot dober vzgled za nadaljnje delo, so po posvetu predstavili v izjavi za javnost.

Dravske kolesarske poti in povezovanje akterjev na celotnem porečju reke Drave (18 občin) sta predstavila Karmen Razlag, Zavod za turizem Maribor – Pohorje in Uroš Rozman RRA Koroška, (https://dravabike.si/), za celovito predstavitev turistične destinacije na primeru destinacije Ptuj je poskrbela Monika Klinc, vodja Zavoda za turizem Ptuj (http://www.ptuj.info/sl/zavod-za-turizem-ptuj).
Primere uvajanja dobre prakse v Sv. Tomažu je predstavila Blanka Kosi Raušl, TIP Sv. Tomaž (http://tip-svtomaz.si/), Povezovanje vinskih destinacij skozi organizacijo specializiranih vinskih tur – pa je predstavil sommelier Jernej Lubej (www.bigguyswinetours.com).

Jernej Lubej je ob zaključku posveta pripravil vodeno degustacijo vin; foto: UAT

Kako naprej?

Po predstavitvi dobrih praks se je razživela razprava, kako naprej? Strinjali so se, da je sodelovanje nujno, saj je vsaka občina posebej, tudi ptujska, kot največja, premajhna, da bi jo lahko opazili na zemljevidu zanimivega izven Slovenije. Imenovan je bil tudi iniciativni odbor, ki bo nadaljeval z delom in pripravo skupnega nastopa. Seveda se pa niso mogli izogniti razpravi o sredstvih, ki so potrebna za izvedbo načrtovanega projekta. Slišati je bilo, da se obeta rešitev, saj naj bi Slovenska turistična organizacija (STO) ravno pripravljala razpis za spodbujanje tovrstne aktivnosti, na katerega se nameravamo prijaviti, so še sporočili v izjavi za javnost.
Vir in foto: UAT