Sklenili dvaindvajsete Dneve poezije in vina

Konec tedna so na Ptuju s Promenado poezije, koncertom Vlada Kreslina in Malih bogov ter polnočnim prebiranjem poezije Tomaža Šalamuna uspešno zaključili letošnje Dneve poezije in vina. Vrazov trg pred Domom kulture Muzikafe je bil tudi letos osrednje prizorišče festivalskega dogajanja.

Promenada poezije: foto: Slavica Pičerko Peklar
Poletni festival Dnevi poezije in vina velja za enega najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki je ponovno združil pesniško in enološko umetnost. Vsako leto v zadnjih avgustovskih dneh obiskovalcem po Sloveniji ponudi pesniška, enološka, kulinarična, glasbena, vizualna in številna druga nepozabna doživetja, ki oživijo tudi srednjeveški Ptuj.

Še en poletni festival, ki oživi ptujske ulice in trge

Na dvaindvajsetih Dnevih poezije in vina se je predstavilo enaindvajset pesnic in pesnikov iz kar petnajstih držav. Izbrala sta jih letošnja selektorja britanski pesnik in urednik Rod Mengham ter slovenski pesnik, pisatelj, urednik in prevajalec Aleš Šteger.

Branje poezije po mestu; foto: arhiv Dnevi poezije in vina, Matej Pušnik

Branje poezije tudi v Tovarni umetnosti v občini Majšperk

K odprtju razstave Jurija Kalana in Mihe Perneta v Tovarni umetnosti na Bregu, ki so jo posvetili tudi prazniku občine Majšperk, so minuli petek, 24. avgusta dodali še delček festivalskega dogajanja Dnevov poezije in vina. Z branjem poezije so se predstavili pesniki: Mercedes Cebrian iz Španije, Bartlomiej Majzel iz Poljske in Brynne Rebele-Henry iz ZDA.

Razstava in branje poezije v Tovarni umetnosti; foto: TM

Na ptujskih ulicah poezija, glasba, ples, akrobacije

Zadnje festivalsko dopoldne, v soboto, 25. avgusta, so ptujske ulice rajale s poezijo, glasbo in plesom in akrobacijami v Promenadi poezije. Med Dominikanskim samostanom, Prešernovo ulico, Slovenskim trgom, Miklošičevo ulico, Mestnim trgom, Aškerčevo ulico in Vrazovim trgom so nastopili številni umetniki, kolesje promenade pa je letos usmerjal komik in igralec Tadej Toš. Obiskovalci so bili ponovno vabljeni, da se promenadi pridružijo v maskah in mnogi so to tudi upoštevali.

Na Vrazovem trgu je na sobotnem koncertu navdušil Vlado Kreslin z Malimi bogovi, na odprtem dvorišču Stare steklarske pa so ob polnoči brali poezijo Tomaža Šalamuna in s tem dogodkom tudi sklenili letošnjo zgodbo dvaindvajsetega festival dnevi poezije in vina.
Foto: arhiv Dnevi poezije in vina, Matej Pušnik