Kateri so glavni ukrepi vlade v odhodu za preprečitev širjenja koronavirusa?

Kot je že znano, obiski v bolnišnicah in domovih za ostarele ostajajo prepovedani. Vse državne institucije so uvedle ukrepe za preprečitev širjenja virusa. Odgovorni vas pozivajo da dosledno upoštevate navodila na državnih uradih.

Zaščitnih mask za pol milijona Slovencev.

Slovenija se je pridružila skupnemu javnemu naročilu EU in nabavila 500 tisoč obraznih mask mask.

V Sloveniji po zadnjih preverljivih podatkih okuženih 25 oseb. Število okuženih raste iz ure v uro.

Ukrepi za ljudi, ki potujejo

Na letališču Jožeta Pučnika so sprejeli ukrep merjenja telesne temperature za potnike. Vsi, ki bodo pripotovali v Slovenijo, bodo prejeli SMS z vsemi ukrepi, ki veljajo na območju Slovenije. Od danes velja prepoved pristanka letal iz Italije, iz ogroženih območij. Prepoved velja tudi za letala iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

Potovanje v in iz Italije

Na mejnih prehodih z Italijo izvajajo zdravstvene preglede. Napovedujejo tudi zaprtje maloobmejnih mejnih prehodov in potnike preusmerjajo na večje mejne prehode.

Vlada v odhajanju in vlada v nastajanju združili moči
Janez Janša
po svetu za nacionalno varnost:“Imamo vlado, ki opravlja tekoče posle in imamo vlado, ki šele nastaja. Od petka naprej je vzpostavljena delovna komunikacija in mislim, da združujemo moči ter sodelujemo za to, da nobena priložnost za to, da spopad s koronavirusom v Sloveniji ne bi bil uspešen, ne bo zamujena.

Šole in vrtci ostajajo odprti

Kot pravi Janša po seji SNAV, so se veliko pogovarjali o tem ukrepu, da bi zaprli šole in vrtce, vendar se za ta ukrep na koncu niso odločili. To bi bil ukrep, ki bi za seboj potegnil številna zdravstvena tveganja, sploh če nanj nismo ustrezno pripravljeni. Na koncu bi to pomenilo, da bi zraven otrok, starih manj kot deset let, morali ostati doma tudi starši. Janša pravi, da se mora država dobro pripraviti na ta ukrep, če ga želi uvesti.

Janez Janša:” Če bi ga sprejeli danes in bi to veljalo od jutri naprej, kam bi šli otroci? Šli bi k dedkom in babicam, se pravi h kategorijam, ki so najbolj izpostavljene in vprašanje je kakšna bi bila korist od tega.”

Planica in Vitranc brez gledalcev

Kot so že neuradno napovedovali, bosta glavni športni prireditvi potekali brez gledalcev To pa tudi velja za vse ostale športne prireditve, kjer je obiskovalcev več kot 500. To pomeni, da bodo med drugim vse nogometne tekme 1. SNL potekale pred praznimi tribunami.

Zbiranje na prostem prepovedano za več kot 100 ljudi.

Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji se spremeni, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Uredba bo začela veljati z današnjim dnem.Ali to pomeni, da se več ne bomo morali voziti z avtobusi in vlaki? Ali bodo zaprli večje trgovske centre?

Ukrepi proti koronavirusu
Ukrepi proti koronavirusu, Foto: Twitter