Sinoči vrhunec praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja

Sinoči je na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju potekala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja »Poetovio 69 – Ptuj 2019«. Slavnostna govornica je bila županja Ptuja Nuška Gajšek.

Sinočnja slovesnost na Ptuju; foto: PeTV
Ptujska županja Nuška Gajšek je v govoru poudarila: »1950 strani zgodovine je že popisanih, zdaj pa slovesno obračamo nov list. Letošnje leto je posebno leto. Leto Poetovie. Leto, v katerem praznuje naše mesto. Zato naziv častnega in zaslužnega občana ne gre posamezniku, ampak Ptuju, vsem Ptujčankam in Ptujčanom. Vsem nam, ki imamo čast živeti v tej sredi, in vsem nam, ki smo zaslužni, da ima naše mesto svojega duha.«

Poudarek na izjemno bogati zgodovini mesta

Za Ptuj je letošnje leto prav posebno, saj mesto praznuje 1950-letnico prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru. Pod sloganom »Vivat Poetovio!« (v prevodu »Živel, Ptuj!«) Ptujčani nagovarjajo k praznovanju celotno mesto. Še posebej želijo ozavestiti Ptujčane in Ptujčanke na izjemno bogato zgodovino mesta ter na kulturno dediščino, ki jim je bila dana, in poudariti ponos ter pripadnost mestu, v katerem živijo danes.

Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, je bila slavnostna govornica; foto: PeTV

V tem prazničnem letu želijo javnosti približati za Ptuj izjemno pomemben dogodek iz leta 69 n. št., ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so potrdili za cesarja Vespazijana. Ta dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjena v literaturi. Vrhunec praznovanja predstavlja sinočnja osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj, ko so se spomnili izdaje drugega statuta mesta Ptuj 5. avgusta 1513.

Mestna občina Ptuj je v sodelovanju z domačimi ustvarjalci in profiliranimi umetniki pripravila edinstveno slovesnost z vrhunsko umetniško produkcijo, pod katero se je kot režiserka podpisala Branka Bezeljak. Ekipa, ki je pripravlja veliko proslavo s prepletom vrhunske glasbe in likovno-gledališko-arheološke instalacije z igralcema Zvezdano Mlakar in Tadejem Tošem, Teatrom III (DPD Svoboda), Projektnim združenim zborom Ptuj 1950 pod vodstvom Mihaela Roškarja ter s Pihalnim orkestrom Ptuj in otroci Vrtca Ptuj ter osnovnošolci, je sinoči pripravila resnično edinstven dogodek.

»Kar je za turista najbolj mikavno, je očem zakrito,« pravi Branka Bezeljak

Režiserka Branka Bezeljak je v kulturno-umetniškem programu k sodelovanju povabila uveljavljene umetnike, rojene na Ptuju. Ob tem je povedala: »Slavo Ptuja nosijo s seboj po svetu in s tem svet privabljajo k nam. Želela sem poudariti, da se ob tako častitljivi obletnici na Ptuju soočamo s tem, da je ena od najpomembnejših arheoloških zbirk v Sloveniji nedostopna, tako za strokovnjake kot laično javnost. Tisto, kar je za turista najbolj mikavno, je očem zakrito. V citatih iz umetniških besedil smo izbrali odlomke, ki govorijo o mestu kot o prostoru, o tem, kako so v vseh obdobjih ljudje od drugod prihajali na Ptuj in odhajali, puščali sledi. Kako je propadalo in se z njimi ponovno dvignilo … vsakokrat znova.«

Krstna izvedba Koncerta za godalni orkester številka 1 skladatelja Žana Tetičkoviča

Osrednji glasbeni gost je bil Ptujčan Žan Tetičkovič, v New Yorku živeči tolkalist, producent, teoretik, skladatelj, dobitnik prestižne kompozicijske nagrade ASCAP Johnny Mandel prize 2017, večkrat nagrajeni skladatelj in diplomant priznane akademije za jazz in sodobno glasbo v New Yorku. Na osrednji slovesnosti je dirigiral krstni izvedbi svojega koncerta: Koncert za godalni orkester št. 1, 2019 – Allegro Animato; Im Tempo des Scherzos; Adagio con Moto za godalni sestav Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Praznično v najstarejšem slovenskem mestu; foto: MO Ptuj

Likovno, gledališko, arheološko instalacijo so pripravili: Branka Bezeljak, Dušan Fišer, Jernej Forbici, Zvezdana Mlakar, Tadej Toš, Aleš Šteger, Ivan Mijačević, Aleš Zorec, Boris Farič, Tomaž Bezjak, Mihael Roškar, Andrej Gabron, Mojca Prigl, Teater III, združeni pevci ptujskih zborov, Pihalni orkester Ptuj, otroci Vrtca Ptuj, in ptujska televizija PeTV. Strokovni sodelavci so bili: Ivan Žižek, Boris Farič in Iva Ciglar in Marija Hernja Masten, za produkcijo sta poskrbela Ksenija Mrgole in Matic Merc z Mestne občine Ptuj.

Ptujska županja je celoten govor ob prazniku MO Ptuj sinoči že objavila tudi na spletu.

Spoštovani.

Danes slovesno obračamo nov list in pišemo novo zgodovino.

1950 strani je že polnih.

V vsaki vrstici popisani vzponi in padci. Različne usode.

Vsaka vrstica izkazuje ustvarjalnost ljudi, ki so tukaj živeli.

Popisuje izkustva, priča o živahnem dogajanju.

Med temi vrsticami se odstira umetnost polaganja temeljev mesta, na katerih se je izoblikovala skupnost, ki nam je v ponos.

V 1950 letih se je na tem prostoru dogajalo življenje. Takšno in drugačno. Pisale so se zgodbe.

1000 in več let stare, a zdi se, kot da so napisane včeraj. Za jutri.

Letošnje leto je posebno leto.
Leto Poetovie.
Leto, v katerem praznuje naše mesto.

Zato naziv častnega in zaslužnega občana ne gre posamezniku, ampak Ptuju.

Vsem Ptujčankam in Ptujčanom.

Vsem nam, ki imamo čast živeti v tej sredi in vsem nam, ki smo zaslužni, da ima naše mesto svojega duha.

Duh preteklosti je v našem mestu še kako živ.

In čeprav se duh naroda vedno bolj istoveti z razvitostjo, ta pa v kilometrih asfalta, sama verjamem, da se prava duša razvoja kaže drugje. V kulturi. Ki je vedno in povsod.

Kultura je tista, ki narod definira, ohranja in žene naprej.

Kultura je tista, ki preživi in tista, ki bo tudi čez 1000 let in več, še vedno imela veljavo.
Kultura je tista, ki narod naredi v skupnost.
In kultura je srčika tega mesta.

Velikokrat slišimo, da je mesto mrtvo. Mesto duhov.
To govorijo naši ljudje. Četudi kdo zdaj temu prikimava, razčistimo enkrat za vselej:

Mesto je mrtvo takrat, ko se v njem nič ne dogaja.

To za naš Ptuj ne drži.
Ptuj je še kako živ. Njegovo srce bije. Utrip čutiš na vsakem koraku.

Namesto skromne ponižnosti in zanikanja lastne vrednosti se pohvalimo in si priznajmo, da so naši duhovi izjemni.
Delovni, ustvarjalni in kreativni.

Vse to se kaže v številnih dogodkih, ki so že za nami. In to se bo zagotovo odrazilo v teh, ki še prihajajo. V teh, ki bodo pustili spomine, polnili kotičke mesta in bogatili slehernega, ki si bo vzel čas in jih obiskal.

Zato tudi zlato plaketo podeljujemo mestu. Mestu zgodovine.

A tudi mestu prihodnosti.

Muzejem. Galerijam. Gledališču. Kulinariki. Vinu. Pesmi. Knjigam.
S ptujskim podpisom.

Naše mesto je mesto številnih potencialov in priložnosti.

S pravo mero optimizma in z vedrim pogledom naprej bomo uspeli pri doseganju zastavljenih ciljev.

In teh nam ne zmanjka.

Seveda potrebujemo ceste, pa pločnike in luči. Vodovod in kanalizacijo. Pa denar za društva. Šport. Kulturo. Mlade. Stare. Potrebujemo drevesa. Veliko dreves. Potrebujemo klopi, koše. Potrebujemo parkirna mesta in garažne hiše. Potrebujemo dvigala. Potrebujemo nove fasade. Potrebujemo __ .

Veliko stvari potrebujemo …

A najbolj in predvsem potrebujemo drug drugega.

Pri spoznanju, kako zelo, nam je slab mesec nazaj pomagala narava. Še enkrat več smo se lahko prepričali, kako sami ne zmoremo in kako zelo pride prav ponujena roka sočloveka.

Zelo ponosna sem na slehernika, ki je nesebično pomagal, se žrtvoval in pri tem niti enkrat potarnal.

Hvala, ker vam ni vseeno. Hvala, ker v tem norem svetu še zmorete toliko empatije do sočloveka, da vam nič ni težko.

Zaradi vas verjamem v to mesto.

Mesto, ki ga zgodovina vodi pri tem, kako preteklost vtkati v prihodnost in se od nje učiti.

Naš največji uspeh bo, ko se bomo v to mesto ponovno zaljubili, ga negovali in spoštovali, predvsem pa cenili to, da je. In to, da smo.

Praznujmo z visoko dvignjeno glavo in se smelo zazrimo v prihodnost, ki jo bomo lahko pisali le s skupnimi močmi!

Prihodnost JE naša.

Iskrene čestitke ob prazniku Mestne občine Ptuj in vse dobro, drage občanke in občani!

Vivat Poetovio. Živel Ptuj še tisočletja!

Ptujčani praznujejo tudi danes

Na Ptuju je praznično tudi danes, ko so na sporedu zanimivi in tradicionalni športno-družabni dogodki, med temi tudi tradicionalna že 27. ptujska Rancarija. Praznovanje bodo Ptujčani sklenili z večerno zabavo Ptujska noč 2019 na ulicah in trgih starega mesta.

V času prireditev Ptujske noči 2019 bodo popolnoma zaprte naslednje občinske ceste:

Ulica Heroja Lacka, Krempljeva ulica, Mestni trg, Miklošičeva ulica, Novi trg, Prešernova ulica, Minoritski trg, Vodnikova ulica, Zelenikova ulica, parkirišče Potrčeva, Muzejski trg. Popolna zapora navedenih cest bo danes, 3. avgusta, od 18.00 do 5. ure zjutraj.

Vir in foto: MO Ptuj, PeTV