Sinoči na Ptuju temačne maske, danes čudovite meščanske

ptuj, kurentovanje, dogodki

Pred vrhuncem 58. Kurentovanja sklepni dogodki navdušili množice obiskovalcev

V pustni prestolnici Slovenije, na Ptuju, je te dni veliko zanimivih pustnih dogodkov. V središču mesta so včeraj izpeljali Nočno pustno doživetje s temačnimi maskami v ospredju, v Miheličevi galeriji je bila dobrodelna dražba “Bejži čopič, kurent gre!”, danes pa je bilo mesto v znamenju čudovitih meščanskih mask v okviru Mestnega pustnega korza, ki ohranja bogato tradicijo meščanskega maskiranja iz druge polovice 19. stoletja.

Nočni obiskovalci sinoči na Mestnem trgu. Foto: F T. Gornik

Včeraj je Mestni trg napolnila množica, ki je prišla na ogled temačnih mask. Javni zavod za turizem Ptuj je podelil nagrade za najboljšo prvo in drugo individualno masko ter za prvo, drugo in tretjo skupinsko masko. Obiskovalce je poleg mask navdušila Nočna igra z ognjem ZUM Kreative, ki je uprizorila boj med svetlobo in temo. Po razglasitvi nagrad so dogajanje na trgu popestrili še kurenti, ki so klicali težko pričakovano pomlad, sledil je koncert skupine Infected.

Sinoči je obiskovalce v mestu zabavala skupina Infected. Foto: F T. Gornik

V petek se je v Miheličevi Galeriji na Ptuju odvijala tradicionalna dobrodelna licitacija slik “Bejži čopič, kurent gre”, ki jo že 14. leto zapored organizira Leo klub Ptuj. Dražba slik ljubiteljskih in akademskih slikarjev je bila več kot uspešna, saj se je s prodajo osmih razstavljenih del zbralo 1.1100 EUR. Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena organizaciji izleta otrok iz socialno ogroženih družin, ki ga organizira vzhodna cona Leo Distrikta.
V mestu danes oživljali tradicijo maskiranja
Danes so mestno jedro preplavile čudovite meščanske maske, ki so na čelu s 16. princem karnevala Alešem Goričanom, plemenitim Maksimilijanom Gregoričem, korakale po mestnem korzu in oživljale meščansko tradicijo maskiranja Ptuja. Poleg princa na oblasti so se obiskovalcem predstavili še drugi princi iz Sveta princev karnevala, na obisk pa so prišli tudi princi iz Arlona v Belgiji. Na korzu se je predstavila tudi Folklorna skupina Bolnišnice Ptuj, Srednjeveška skupina Kud Baron, Mystique lost in time iz Češke ter lajnar in kurenti.

Mestni pustni korzo. Foto: Boris Voglar

Nocoj karnevalski bal v Karnevalski dvorani
Danes zvečer bo v Karnevalski dvorani že sloviti Veliki karnevalski bal z večerjo, ki ji bo sledila zabava z Danijelo Martinović, Letećim odredom, skupino Smile in DJ Neyem.
58. Kurentovanje pričakuje svoj vrhunec jutri ob 13. uri, ko bo v mestu Mednarodna karnevalska povorka, ki ji sledi zabava na Mestnem trgu. Na pustni torek se življenje na Ptuju popolnoma ustavi ob 11. uri – ali pa se takrat prav zares šele začne, saj Ptujčani za pokop pusta napovedujejo številne zabave in plese v maskah, ki se bodo odvijali na Mestnem trgu in v lokalih.
TM, Foto: PR Kurentovanje, Boris Voglar