Gibanje samo znotraj svoje občine?

Vlada, zaradi nespoštovanja obstoječih ukrepov, pripravlja novi ukrep, s katerim bi gibanje omejila znotraj občine kjer bivamo.

Čeprav se bliža pomlad in so pred nami lepi pomladni in sončni dnevi, to ne pomeni, da lahko gremo na počitnice in izlet na Bled ali na obalo. Jelko Kacin, uradni govorec Kriznega štaba RS sporoča, da to ni zadnji vikend, ko je lepo vreme in nimamo kaj počet. Pred nami je še več takšnih vikendov, ko bomo morali ostati doma. Poudaril je, da moramo upoštevati priporočila in ukrepe vlade.

Za koga ukrep ne bo veljal?

Vsako premikanje in vsak stik pomeni tveganje za tiste, s katerimi se srečujemo. Gibanje bi omejili v posameznih občinah oz. pokrajinah. Aleš Hojs, minister za notranje zadeve pravi, da do teh novih ukrepov ne bo prišlo, v kolikor bomo upoštevali trenutno veljavne ukrepe.

Ostani Doma
Ostanite doma! Foto: Twitter

V kolikor pa bodo državljani še naprej obiskovali svoje počitniške vikende na obali ali drugih turističnih destinacijah, pa bodo te ukrepe primorani sprejeli.

V vsakem primeru bodo pa ukrepe dopolnili z izjemami, ki bodo omogočale, da bodo vsi prebivalci imeli dostop do trgovin z živili, lekarn, zdravstvene oskrbe in do drugih nujnih ukrepov.

V kolikor se bomo vsi držali navodil “ostani doma” in samo na tak način bomo omejili širitev virusa, dodatnih ostrejših ukrepov ne bo potrebno sprejemat.

Spoštujte navodila trgovcev

Včeraj in danes smo bili priča neprimernega in nedopustnega obnašanja nekaterih kupcev na zaposlene v trgovinah. Prišlo je do verbalnega in tudi fizičnega nasilja.

Otanite doma
Ostanite doma! Foto: Twitter

Določeni kupci niso upoštevali prednosti vstopa v trgovine za starejše, invalide in nosečnice, ampak so se med njimi prerivali in se prepirali s trgovci in drugimi obiskovalci trgovine.

 

Vse državljane pozivajo, da naj spoštujejo ukrepe zagotavljanja varnosti pred prenosom virusa na trgovske delavce in druge obiskovalce trgovin. Spoštovani je potrebno omejitev števila ljudi v trgovini, varnostno razdaljo med posamezniki (vsaj 2 metra), spoštuje se naj prednostni obisk med 8:00 in 10:00 za starejše, invalide in nosečnice. Vse obiskovalce pozivamo, da upoštevajo navodila trgovskih delavcev, varnostnikov in drugih zaposlenih, ki opravljajo svoje delo v silno rizičnem okolju, da imamo ostali prebivalci polne hladilnike.

DZ