SDS zahteva izredno sejo DZ za ustavitev nezakonitih migracij in krepitev varnosti, tudi v luči nedavnega napada v Mariboru!

Slika je simbolična in ustvarjena s pomočjo AI orodja.

V kontekstu nedavnega napada na dva sprehajalca (očeta in hči) v Mariboru, ki naj bi ga izvedla skupina ilegalnih migrantov, je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) zahtevala sklic izredne seje Državnega zbora. Na seji bodo obravnavali Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejše ukrepe za zaščito meja ter krepitev varnosti državljanov in njihovega premoženja.

 

To zahtevo SDS utemeljuje s povečanjem nezakonitih migracij in s tem povezanimi varnostnimi izzivi. Policija je od januarja do septembra 2023 zabeležila 44.751 nezakonitih vstopov, kar je znaten porast v primerjavi z letom 2022. Med migranti prevladujejo državljani Afganistana, Maroka in Pakistana.

Dogodek, ki je dodatno vzbudil zaskrbljenost, se je zgodil v Mariboru, kjer je bil oče z hčerko napaden na mariborskem Lentu. Po njegovih besedah sta bila obkoljena in ogrožena s strani štirih tujcev, kar je povzročilo strah in negotovost med lokalnimi prebivalci.

Poslanska skupina SDS izraža zaskrbljenost nad povečanim številom kaznivih dejanj, povezanih z migranti, vključno s porastom posilstev. Vlada dr. Roberta Goloba je obljubila delovanje v blaginjo Slovenije, vendar SDS meni, da vlada ne sledi tem ciljem učinkovito, zlasti na področju varovanja meje in zagotavljanja varnosti.

Zato SDS predlaga sprejem sklepov za krepitev policijske prisotnosti na mejah, vključitev Slovenske vojske v varovanje meje, učinkovitejše ukrepe za varovanje državljanov in njihovega premoženja ter koordinacijo z drugimi državami EU, prizadetimi zaradi nezakonitih migracij na balkanski poti. Prav tako pozivajo k odpravi sklepa o sprejemu 50 državljanov Turčije ali Afganistana.

MR