Rusija napadla Poljsko

Ruski raketi naj bi danes preko Ukrajine poleteli na Poljsko in zadeli kmetijo, pri čemer naj bi bili ubiti dve osebi. Poljski predsednik Duda in premier Morawiecki naj bi že sklicala in se udeležila kriznega sestanka urada za nacionalno varnost. Če se bo dogodek potrdil kot pristen, bo ta zabeležen kot napad na članico Nata.

Nekateri poljski mediji poročajo o ruskem raketnem napadu na kmetijo v kraju Przewodow na Poljskem, pri čemer naj bi bila ubita 2 Poljaka.

Socialni medij Višegrad 24 poroča, da sta poljski predsednik in premier sklicala svet za nacionalno varnost. Poljski radio Zet, ki je prvi poročal o domnevnem napadu, navaja tudi pripravljenost lovskih letal, ki naj bi poletela z letališča Tomaszow Lubelski, prav tako naj bi na kraj zločina prišel preiskovalni sodnik.

Bo aktiviran 5. člen Severnoatlantske pogodbe?

Če se bo dogodek potrdil kot pristen, bo to prvi zabeležen napad na NATO članico s strani Rusije, 5. člen Severnoatlantske pogodbe pa določa, da se oborožen napad na “eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki šteje za napad na vse pogodbenice, in zaradi tega soglašajo, da bo v primeru takega oboroženega napada vsaka od njih ob uresničevanju pravice do individualne ali kolektivne samoobrambe, ki jo priznava 51. člen Ustanovne listine Združenih narodov, pomagala tako napadeni pogodbenici ali pogodbenicam s takojšnjim individualnim in z drugimi pogodbenicami dogovorjenim ukrepanjem, ki se ji zdi potrebno, vključno z uporabo oborožene sile, da se ponovno vzpostavi in ohranja varnost severnoatlantskega območja.

Vir: nova24tv.si