Rusi v Ukrajini izvajajo množične ugrabitve otrok

Rusi so ugrabili več kot 121 tisoč sirot in jih prisilno odpeljali v Rusijo, kjer spreminjajo zakonodajo v smeri, da bodo ruskim družinam omogočili njihovo hitro posvojitev, so sporočile ukrajinske oblasti, si zapisali na siol.net,

Na ugrabitve otrok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozoril že v nagovoru Evropskemu svetu konec marca. “Ne vemo, kje so ti otroci,” je dejal.

Ukrajino je medtem včeraj nenapovedano obiskal britanski premier Boris Johnson. V Kijevu se je na štiri oči srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Johnson je želel s svojim obiskom ukrajinske prestolnice prenesti sporočilo solidarnosti z ukrajinskim ljudstvom, so sporočili iz njegovega urada. Ob koncu obiska pa je napovedal dodatno vojaško pomoč.

“Zaradi odločnega vodstva predsednika Zelenskega ter nepremagljivega junaštva in poguma ukrajinskega ljudstva se odvrača grozljive načrte ruskega predsednika Vladimirja Putina,” je povedal Johnson. “Ukrajina je proti vsem možnostim odvrnila ruske sile, ki so bile pred vrati Kijeva, s tem pa dosegla največji poraz vojske v 21. stoletju,” je dodal.