Rudi Ringbauer mestu podarja 300 likovnih del

V prostorih Galerije mesta Ptuj v Prešernovi 29 bodo danes, 27. marca, ob 18. uri odprli razstavo likovnih del iz zbirke Rudija Ringbauerja, ki jih podarja mestu Ptuj. Še pred odprtjem razstave, ob 16. uri, bo v mestni galeriji novinarska konferenca.

Razstavo in donacijo likovnih del bodo na novinarski konferenci predstavili donator Rudi Ringbauer, Dušan Fišer, predsednik Komisije za ustanovitev in razvoj Mestne galerije, in kustodinja razstave dr. Marjeta Ciglenečki.

Razstavljene umetnine predstavljajo izbor iz seznama 300 del, ki jih Rudi Ringbauer poklanja mestu Ptuj z namenom, da omogoči nastanek stalne zbirke sodobne umetnosti v Galeriji mesta Ptuj.

Znani Ptujčan, mnogim poznan tudi kot aforist

Rudi Ringbauer, rojen v Murski Soboto, se je naselil na Ptuju leta 1965, leta 1968 pa je bil izvoljen za sodnika na ptujskem sodišču. Sodniško delo je opravljal vse do upokojitve v letu 1991, z izjemo dveh let, ko je poučeval na ekonomski srednji šoli.

Božje resnice, avtor Rudi Ringbauer

Ptujčani ga najbolj poznajo kot aforista, saj je v samozaložbi izdal štiri knjige aforizmov in obsežno esejistično delo Moj prepir z Bogom. Za svoje literarno delo je na Ptuju prejel Oljenko in Veliko oljenko, priznanji, ki ju Mestna občina Ptuj podeljuje za dosežke na kulturnem področju.

Ringbauerjevo zbirateljsko strast je sprožilo prijateljevanje s slikarjem Lojzetom Logarjem

Nekoliko manj je znano, da je Rudi Ringbauer tudi zbiralec likovnih del. Ringbauerjevo zbirateljsko strast je sprožilo prijateljevanje z Lojzetom Logarjem (1944–2014), izjemnim slikarjem in grafikom. Logar je Ringbauerju še kot dijak in študent poklonil nekaj svojih del in tudi vsa naslednja leta je bil Logarjev opus v središču Ringbauerjevega zanimanja. Zbiralec je sicer vestno spremljal likovno dogajanje v prekmurskem prostoru, dovzeten pa je bil tudi za avtorje na Ptuju in v širšem slovenskem prostoru.
V decembru 2017 so evidentirali celotno zbirko in našteli 432 enot, med temi pa prevladujejo dela na papirju, nekaj pa je tudi oljnih in akrilnih slik. Med avtorji so našteli največ del Lojzeta Logarja, sledijo stvaritve drugih prekmurskih umetnikov, precej odličnih grafik pripada tako imenovani »ljubljanski grafični šoli«, v zbirki pa so zastopani tudi ptujski in mariborski avtorji. Pred časom je bila zbirka še obsežnejša.

Rudi Ringbauer je svoja zbrana dela že podaril gradu Grad in ptujskemu pokrajinskemu muzeju

V letu 2013 je Rudi Ringbauer Krajinskemu parku Goričko izročil 83 del Lojzeta Logarja z namenom, da v gradu Grad zasnujejo zbirko sodobne umetnosti, istega leta pa je Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož podaril 23 del na papirju, katerih avtorji so člani umetniške družine Kasimir-Oeltjen. V marcu 2018 Rudi Ringbauer poklanja 300 del iz svoje zbirke mestu Ptuj. Njegov namen je omogočiti mestu, da na Prešernovi 29 postopoma nastane stalna zbirka sodobne umetnosti. Mesto njegovo donacijo hvaležno sprejema.
Vir: MO Ptuj