RTV Slovenija zatira resnico

Jože Možina (Foto: posnetek zaslona rtvslo)

Pravijo, da je desnica oziroma konkretneje Janez Janša ugrabil javno RTV Slovenija. A glede na to, da je bil v včerajšnjem osrednjem dnevniku cenzuriran prispevek novinarja in zgodovinarja Jožeta Možine, ki ga ima levi pol še posebej za motečega, ker je med tistimi, ki si drznejo v goste povabiti tiste, ki jim niso ljubi, denimo ljubljanskega svetnika Aleša Primca in pobudnika upokojenskih protestov Pavla Ruparja, je več kot očitno, da gre za levičarske zablode, ki z realnostjo nimajo nič skupnega.

 

Novinarski aktivisti, ki uživajo podporo vladajoče oblasti, so namreč tisti, ki si na vse pretege zavzemajo, da se na našem javnem mediju ukine pluralizem.

“Pazite to, budni “varuhi pridobitev” na TVS so nocoj preprečili objavo tega mojega prispevka o 27. aprilu 1941 v TVD. Očitno z namenom, da gledalce “obvarujejo” pred skušnjavo, da bi izvedeli več,” je sporočil novinar Jože Možina.

Vodilno kliko, ki v resnici vodi javno RTVS, je očitno zmotilo, ker je Možina v prispevku jasno pojasnil, da se 27. aprila 1941 za demokratično Slovenijo ni zgodilo nič. V prispevku, ki je moral ostati cenzuriran v terminu, ki je najbolj gledan, je Možina uvodoma pojasnil, da se na ta datum ni zgodilo nič usodnega.

Pojasnil je, da dan prej so se v Vidmarjevi vili v Ljubljani sestali nekateri člani društva Prijateljev Sovjetske zveze brez vodilnega komunista Edvarda Kardelja ali vrha Krščanskih socialistov. “Ustanavljali so Protiimperialistično fronto, uperjeno tudi proti antifašistični Angliji in Franciji, kar ne preseneča, saj so bili komunisti po paktu Hitler–Stalin in razkosanju Poljske v kolaboraciji z nacionalsocialisti.

Tisk slovenskih komunistov takrat sramotno trdi celo, da je vojno začel Zahod z namenom, da razkosa Nemčijo. Vse se je spremenilo po 22. juniju 1941, ko Hitler napade Stalina in postanejo komunisti po tej zaslugi v hipu sovražniki nacistov. Torej, ne ko je bila napadena domovina Jugoslavija, ampak ko je bila napadena Sovjetska zveza. Šele takrat komunisti v okviru OF na ukaz Stalina razglasijo upor proti okupatorju.”

Manj pomembnemu sestanku 26. aprila 1941, ko so še zgrešili datum, so atribute upora po besedah Možine dodali kasneje, da bi prikrili pasivnost v času pakta Hitler Stalin. “To priznava tudi Edvard Kocbek.“ Slednji je namreč povedal, da je ta datum nastal manipulativno. “Kidrič je potreboval ta datum in zato so pač nek debaterski sestanek pri Vidmarju proglasili za “zgodovinski datum ustanovitve OF,” je še dodal Kocbek.

Možina je v nadaljevanju prispevka poudaril, da je upor temeljil na vzoru in idealiziranju Stalinove sovjetske ureditve in prikrivanju diktature in revščine, kar pa je kasneje priznal tudi Ivan Maček – Matija, ko so mu tovariši po vojni očitali, da jim je zamolčal resnico o Sovjetski zvezi.

“Ideal je tako zlagan, a praznik upora proti okupatorju je brez dvoma smiseln, a 27. april je v veliki meri eden od ponesrečenih mitov prejšnjega režima, ki je kot ostalina upravičeno kamen spotike tudi v samostojni Sloveniji, saj se 27. aprila 1941 za demokratično Slovenijo ni zgodilo nič,” je zaključil.

Diktatura vstopa v Slovenijo “Aprila leta 2023 imamo torej na RTV Slovenija komunistično cenzuro tako kot leta 1973. Ne samo da tisti, ki jih je na RTVS “jeben* več”, ne prenesejo drugačnega mnenja. Tokrat niso “prenesli” celo nekaj preprostih zgodovinskih dejstev. Diktatura vstopa v Slovenijo na…”, je v zvezi z zadevo komentiral Janez Janša.

Po mnenju podpredsednika Združenja novinarjev in publicistov, sicer tudi profesorja zgodovine, Tina Mamića, gre v tem primeru za brutalno cenzuro na nacionalni TVS.

“Prispevek z zgodovinskimi poudarki doktorja zgodovinskih znanosti so cenzurirali novinarji z diplomami FDV. Toliko o strokovnosti in ugrabljeni RTVS.”

Umik prispevka iz najbolj gledanega termina kaže, da resnica očitno po več kot treh desetletij, odkar imamo lastno državo, do ljudi očitno ne sme priti na plano, čeprav naj bi se od medija v skladu z veljavno zakonodajo pričakovalo profesionalno in nepristransko poročanje. Nič čudnega tako ni, da se je v eni izmed pisarn še v letu 2023 našel portret nekdanjega diktatorja Tita, v znak slavljenja režima, ki kritičnim ni dajal svobode govora.

Ker pa si očitno izbranci levice želijo, da se čimprej, tudi v luči padanja rejtingov vladajočih, uvede enoumje, se je med drugim pred dnevi oglasila Nika Kovač, ki je premierja pozvala, da naj že uredi situacijo, da bo med drugim končno prepovedan pogovor z vodjo opozicije.

Toliko o trenutni prevladi desnega pola v javnem mediju. V primeru, da se Golobova novela uveljavi, bo cenzuriranje motečih prispevkov očitno postalo nekaj povsem vsakdanjega. Zelo dobro se namreč ve, na strani koga so novinarski aktivisti, in da se bo torej v tem primeru poslušalo prispevke, da se cedita med in mleko.

MR