Rimski tabor prvič v Zavrču

Skozi dva tisoč let stare rimske zgodbe in ustvarjalne delavnice so najmlajši prebivalci Zavrča spoznavali življenje Rimljanov.

Rimski tabor v Zavrču; foto: TM
V občini Zavrč te dni namreč praznujejo občinski praznik in ena od premiernih prireditev je bila konec minulega tedna, ko so v Zavrču pripravili rimski tabor. Prvi udeleženci so bili učenci završke osnovne šole, njihovi učitelji, predstavniki društev v občini ter vodstvo završke občine z županom Slavkom Pravdičem.
Završki župan Slavko Pravdič je bil navdušen; foto: TM

Iz antičnega mesta Poetovio so se Rimljani za nekaj časa preselili v Zavrč, ki ima prav tako bogato zgodovino, kar so Zavrčani želeli tudi obuditi in pokazati z nedavnim rimskim taborom. Pripravili so ga na travniku za gasilskim domom, kjer bodo tabor v prihodnjih letih samo še širili, je med drugim povedal završki župan Slavko Pravdič.

Obiskovalci rimskega tabora so se preizkusili tudi v družabnih igrah

Prvi tabor je namenjen samo kratki predstavitvi rimske zgodovine, s katero je nedvomno povezan tudi Zavrč z okolico, saj skozi Zavrč vodi tudi rimska cesta, je dodal Pravdič in obljubil, da bo prihodnje leto v Zavrču še več rimskih vsebin.

Ustvarjali so tudi z glino

Rimski legionarji z bojno opremo

Osrednjo vlogo na rimskem taboru pa je imelo Društvo Poetovio LXIX – Društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj, ki je na kratko obudilo dva tisoč let stare rimske zgodbe, ki jih je moč doživeti na rimskih igrah na Ptuju, v rimskem taboru Poetovio.

V družbi rimskih legionarjev

Letošnje XII. Rimske igre so Ptujčani pripravili v počastitev 1950. obletnice zbora vojskovodij v Petovioni, na katerem jih je Markus Antonius Primus nagovoril, da so potrdili Vespazijana za cesarja, so med drugim lahko slišali tudi udeleženci rimskega tabora v Zavrču.

Utrinki iz rimskega tabora v Zavrču

Andrej Klasinc, predsednik Društva Poetovio LXIX – Društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj, je na završkem taboru na zanimiv način predstavil rimsko zgodovino in vlogo Ptuja, kot najstarejšega slovenskega mesta.

Foto: TM

Predstavljena so bila tudi značilna rimska oblačila, rimski vojščaki pa prisotnim omogočili, da so si lahko v živo ogledali opremo, ki so jo takratni legionarji nosili. V času rimskega imperija so bili legionarji glavnina pehote rimske vojske, možje, ki so imeli na sebi do 40 kg težko opremo, ta pa je zahtevala dobro vzdržljivost in telesno pripravljenost, smo med drugim slišali na taboru.

Stare rimske zgodbe in ustvarjalne delavnice so Zavrčane navdušile

Vožnja s kvadrigo je bila poseben čar

V Zavrču pa so imeli nekateri tudi priložnost popeljati se s kvadrigo, z rimskim bojnim vozom. Na čelu kvadrige je bila Marjana Logar Kelc.

Vožnja s kvadrigo

Arheolog Ivan Tušek predstavil vsebino nove knjige

Ivan Tušek z osnutkom svoje nove knjige

Prvi rimski tabor so v Zavrču zaključili s predstavitvijo knjige z naslovom Rimska vojska ter legiji VIII. Avgusta in XIII. Gemina v Petovioni, avtorja Ivana Tuška, priznanega arheologa in konservatorskega svetnika. Na kratkem predavanju je Tušek predstavil značilnosti in pomen rimske vojske ter njen pomen na slovenskem ozemlju ter pomen petovionskih legij. Nova knjiga Ivana Tuška naj bi izšla še letos jeseni.

Foto: TM