Rimski kamp Poetovio širi aktivnosti

ptuj, rimske igre, poetovio kamp

O življenju in običajih v starem Rimu

V izobraževalno-zabavno-doživljajskem Rimskem kampu Poetovio na Ptuju, kjer so želeli predstaviti tudi življenje v kampu, je bila današnja novinarska konferenca žal odpovedana zaradi slabega vremena. Sicer pa imajo v Poetovio LXIX, društvu za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj, v letošnjem letu, ko bodo organizirali že X. Rimske igre, veliko načrtov.

Rimski Kamp Poetovio so odprli pred letom dni in napovedali nove faze, ter širitev aktivnosti. Lani so bile v njem prvič uspešno izvedene Rimske igre, ki postajajo eden največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope. Letos so uredili del kampa za parkovno površino, vinograd, servisne storitve, parkiranje, možnost kampiranja in v obstoječem delu dodali tematske elemente.

Aktivnosti v Rimskem Kampu Poetovio bodo v naslednjih letih razvijali na področju stare obrti (lončarstvo in opekarstvo, kovačija, tesarstvo in kamnoseštvo) in kmetijskih produktov. Inovativna predstavitev eksperimentalne arheologije bo edinstvena v tem delu Evrope, saj želijo obiskovalcem pričarati življenje in običaje v starem Rimu. Letos bodo glavne predstavitve 17. in 24. junija, ter v času Rimskih iger med 17. in 20. avgustom.

Desete Rimske igre od 17. – 20. avgusta

Začetek letošnjih jubilejnih X. rimskih iger bo 17. avgusta z otvoritvijo v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor. Naslednji dan, v petek, 19. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11.00 začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem na Mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom. Tretji dan bo posvečen družinam in otroškim delavnicam, tudi letos pa bodo pripravili tridnevni otroški rimski tabor.

Načrti za prihodnost

Andrej Klasinc, predsednik Poetovio LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj: »Rimski Kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati, saj ima po svoji inovativnosti neverjeten potencial za uspešno turistično zgodbo. Prebuditev in oživitev dva tisoč let starih dejstev, običajev in mogočnosti imperija, so za nas neverjeten izziv, ki nam daje zagon za uresničitev drznih ciljev.«

TM, Vir: PR, Poetovio LXIX