Rimske igre napovedujejo spektakel na Ptuju

ptuj, poetovio, rim, rimske_igre

Od jutri več kot 800 udeležencev iz šestih držav

Ptuj se bo od jutri, 17. do nedelje, 20. avgusta ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil namreč pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto.

V društvu Poetovio LXIX že deset let pripravljamo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevamo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta.

Program rimskih iger

Letošnje X. Rimske igre se bodo začele v četrtek, 17. avgusta z otvoritvijo v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor. Naslednji dan, v petek, 18. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11.00 začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem na Mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom. Gostje bodo lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo, 20. avgusta, bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bomo izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo naši najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Pričakujemo obisk skupin iz šestih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let.

Načrti za prihodnost

Andrej Klasinc, predsednik Poetovio LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj: »Rimske igre na Ptuju se razvijajo v mednarodno prepoznaven dogodek, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj smo lani odprli Rimski kamp Poetovio, v katerem bodo izvedene Rimske igre. Rimski kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine. AB IMO PECTORE! Iz vsega srca!

TM, Vir in foto: Poetovio LXIX