Referendum ni o medicinski uporabi konoplje

Pomembno je poudariti, da nedeljski referendum ni o medicinski uporabi konoplje. Medicinska uporaba konoplje je v Sloveniji že urejena in zakonodaja dovoljuje uporabo marihuane v medicinske namene. Legalizacija rekreativne uporabe ne bo povečala dostopa do medicinske marihuane, saj trenutna ureditev že omogoča uporabo za tiste, ki jo potrebujejo. V resnici za medicinske namene potrebujemo le okoli 20 kilogramov marihuane letno, kar je količina, ki jo je mogoče pridelati na majhni njivi . Legalizacija v rekreativne namene torej nima nobenega vpliva na kmetijstvo ali potrebe po marihuani za medicinske namene.

 

Zavedati se moramo tudi, da zdravila morajo biti priznana in odobrena s strani ustreznih institucij, podobno kot aspirin ali katero koli drugo zdravilo. Aspirina ne pridelujemo sami doma, prav tako ne bi smeli doma proizvajati marihuane za medicinske namene. Marihuana kot zdravilo mora biti predpisana pod strogim nadzorom zdravnikov, ki pa trenutno ne predpisujejo marihuane v veliki meri, saj obstajajo učinkovitejša in bolje raziskana zdravila za večino stanj, za katera bi se marihuana lahko uporabljala .

Poleg tega se je treba zavedati, da referendum ne prinaša nič drugega kot možnost legalnega gojenja marihuane v lončkih na balkonih. To pomeni, da bodo posamezniki lahko gojili marihuano zase, kar povečuje tveganje za zastrupitev naših otrok in mladine. Legalizacija v tem smislu prinaša več škode kot koristi, saj omogoča širšo dostopnost in uporabo med ranljivimi skupinami.

MR