Rdeči baloni za otroke z redkimi bolezni tudi na Ptuju

Zavod 13 iz Maribora je ob mednarodnem dnevu redkih bolezni že četrtič organiziral vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Dogodek je simbol sprejemanja in podpore vsem tistim med nami, ki obolevajo za posebnimi, redkimi boleznimi

Rdeči baloni so danes simbolično povezali 1.500 ljudi v 12 mestih po Sloveniji, na Ptuju se jih je kljub hladnemu dnevu zbralo okrog 100.

Ptujčani so se zbrali na dvorišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Foto: SLK

Udeleženci so se najprej zbrali na dvorišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in od tam krenili na pot po ptujskih ulicah, do Mestnega trga in najprej do Mestnega kina, kjer je bil zaključek in kjer so v zrak spustili rdeče balone.

Takole so Ptujčani krenili na pot po ptujskih ulicah. Foto: SLK

V ptujskem kinu so si danes ogledali še kratki dokumentarni film Sofia 13, ki govori o deklici Sofiji, rojeni s trisomio 13, redko boleznijo, ki je njeni družini obrnila svet na glavo in jim pokazala nove razsežnosti ljubezni in sprejemanja. Na Ptuju so za uspešno izvedbo pohoda poskrbele dr. Aleksandra Pivec, Nuška Gajšek, Stanka Krajnc Letonja in Tanja Nikolovski.

Foto: SLK

Stanka Letonja Krajnc je na facebook po dogodku objavila zanimiv zapis: »Je zima in jamramo, da je mrzlo, pa preveč snega. Je poletje in nam je vroče, pa klime ne uspejo dovolj hladiti. Pa prodajalci so nesramni, pa prepočasni, ponekod pa brezbrižno prehitri in mi ne utegnemo zlagati stvari v vrečke. Pa mladina je nevzgojena, nič se jim ne da, starejše vsepovprek označujemo za pozabljive, pa sitne, pa vsi in vse nam gre na živce. V življenju staršev sončkov z redkimi, posebnimi boleznimi verjetno ni prostora za jamranje. Je sprva borba, da sploh preživijo, nato vsakodnevni boj z ovirami, ki pridejo na njihovo posebno pot. A v teh družinah, hočeš/nočeš, so na prvem mestu sprejemanje, odprtost, toplina, pogum in neizmerna ljubezen, saj le tako zmorejo korak za korakom spreminjati svoj pogled na velikokrat zelo kruto resničnost in tako uspevajo spreminjati tudi nas. To je zame simbolika ? ? ?. Tistim, ki so že zaprli učke, pa pošiljam balon tja med zvezde. Hvala vam iz ❤️, hvala Ptuj!

TM, foto: Stanka Letonja Krajnc (SLK)