Rdeči baloni nad Ptujem

pohod, rdeči baloni, redke bolezni

Ptujčani so se z rdečimi baloni sprehodili po mestnih ulicah in trgih.

Rdeči baloni obarvali nebo nad Ptujem

Ob mednarodnem dnevu redkih bolezni so se Ptujčani minulo soboto, 4. marca drugič pridružili vseslovenskemu pohodu z rdečimi baloni. Rdeči baloni so nebo obarvali tudi na Mariborom, Ljutomerom, Lendavo, Celjem, Ljubljano, Novim mestom in Kranjem.

Ptujčani so se zbrali na dvorišču Knjižnice Ivana Potrča, kjer je bil kratek kulturi program in kjer so si lahko ogledali tudi priložnostno razstavo na temo redkih bolezni. Sledil je sprehod z rdečimi baloni po ptujskih ulicah, ki so ga tudi letos zaključili pred Mestno hišo na Ptuju. Rdeče balone so udeleženci nosili kot simbol ljubezni, sprejemanja in podpore vsem, ki se jih redke bolezni dotikajo tako ali drugače.

Na portalu nevladne organizacije Zavod 13, ki združuje otroke z redkimi boleznimi ter njihove svojce, so med drugim zapisali: »Mednarodni dan redkih bolezni se je pred tremi leti rodil kot ideja enega od naših očetov. Opremili smo jih z rdečimi baloni le iz razloga, ker je prav tak balon pristal na hlačnem mavcu Sofiinih krhkih nog. Nekateri uporabljajo balone za promocijo, mi želimo z njimi poleteti. Rdeča barva je v osivelem dnevu tista svetla točka, ki govori o upanju.  Takrat, ko mnogi okrog naših otrok ne prenehajo zmajevati z glavo. Druženje na tak dan ni namenjeno le tistim z oznakami in nalepkami, temveč sobivanje s prijatelji, klepet z znanci in sprehod s hodečimi, opotekajočimi ali temi, ki se peljejo v vozičkih. Pravzaprav je na 4. marec, ob 11h čas, da se celotna Slovenija poveže.«

TM

Foto: arhiv PeTV