Razstava starodobnikov, potem pa še na vožnjo z njimi

V evropskem letu kulturne dediščine je namen čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine, ob tem pa okrepiti tudi občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru. Tej dobri nameri so se s sobotno razstavo starodobnikov pridružili člani Etnografskega društva Tržec v občini Videm.

Prvo srečanje so pripravili letos spomladi in že takrat je bil dober odziv, še pred zimo, ko bo jeklene konjičke potrebno spraviti na varno, pa so se odločili, da z njimi naredijo še nekaj krogov.

Preverili kaj vse zanimivega se skriva v garažah domačinov

Ideja o razstavi starodobnikov na Djočanovi kmetiji, ki velja za lepo urejen muzej na prostem, je dokaj nova, je povedal Andrej Gašpar, predsednik ED Tržec, zato so toliko bolj veseli, da so ljubitelji starodobnikov pokazali zanimanje in iz garaž pripeljali svoje lepotce.

Lepotce so na ogled postavili

»Spomladi smo prvič preverili kaj vse zanimivega se skriva v garažah in kleteh pri občanih, kaj vse imajo shranjeno doma. Odziv je bil prečudovit in ponosni smo, da smo lahko motoristično kulturno dediščino delili med krajani in ljubitelji starodobnikov. To soboto zbrani starodobniki so imeli 30 in več let, zbrali pa smo se ljubitelji motociklov in motornih vozil, slednjih je bilo letos manj, a smo prepričani, da je starejših vozil v kraju in okolici še veliko več,« je dejal Gašpar.

Na Djočanovo kmetijo v Tržcu so pripeljali zanimivi starodobniki; foto: TM

Zadnja vožnjo pred zimo

Po kratki promocijski vožnji pred zimskim spanjem so naredili kratko turo po Tržcu in Lancovi vasi, zapeljali so v rondoje in prečkali avtocesto Draženci – Gruškovje, po okrog 10 kilometrih pa so se vrnili nazaj na Djočanovo kmetijo, kjer je bilo prijetno jesensko druženje.

Zapeljali so tudi skozi krožišča ob avtocesti; foto: TM

Andrej Gašpar pa je že obljubil, da se bo srečanje starodobnikov nadaljevalo prihodnje leto, v društvu pa so ustanovili tudi sekcijo starodobnikov, vodenje pa zaupali Zvonku Novaku ml..
Foto: TM