Ptujski festival narodno-zabavne glasbe praznuje abrahama

Konec tedna bo v znamenju narodno-zabavne glasbe - 50. ptujskega festivala, najstarejše in najuglednejše prireditve te vrste pri nas. Prvi dogodek že nocoj ob 19. uri pred Mestno hišo na Ptuju.

Konec tedna bo Ptuj v znamenju narodno-zabavnih viž. Zaživeli bodo spomini in zadonele najboljše melodije petih desetletij bogatega ustvarjanja na področju najbolj priljubljene slovenske glasbe. Mesto Ptuj in družba Radio-Tednik Ptuj bosta obeležila pomemben mejnik, saj se bo na Mestnem trgu odvil jubilejni 50. festival NZG Ptuj 2019.

Petdeseti festival v letu, ko praznuje Ptuj častitljiv jubilej

Letošnji jubilej festivala sovpada tudi s praznovanjem 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja, zato bo 9., 10. in 11. avgusta praznovalo celo mesto, vse prireditve v sklopu festivalskega dogajanja na osrednjem ptujskem Mestnem trgu pa bodo brez vstopnine.

Pester in bogat tridnevni program bo v najstarejše slovensko mesto prav gotovo privabil številne ljubitelje domače glasbe in mnoge ansamble, ki so skozi pet desetletij soustvarjali zgodbo ptujskega festivala in poskrbeli za nekatere največje uspešnice narodno-zabavne glasbe.

Festivalski spomini; foto: arhiv Radio-Tednik Ptuj

Nocoj v revialnem delu nastop ansambla Fantje z vseh vetrov

V petkovem večeru se bodo predstavili najboljši ansambli festivalskega dogajanja v obdobju med letoma 2008 in 2018. V revialnem delu bo nastopil ansambel Fantje z vseh vetrov.

Nastopilo bo deset ansamblov, ki so v petem desetletju zmagali in pustili pečat; z izbranimi skladbami se bodo potegovali tudi za uvrstitev med 30 velikih finalistov, glasove zanje bodo prispevali tako gledalci na prizorišču kot poslušalci izbranih radijskih postaj. Nastopili bodo: Pajdaši, Zreška pomlad, Akordi, Petka, Nemir, Vikend, Žargon, Prleški kvintet, Mladi Pomurci, Boršt in Zadetek.

V nedeljo bodo na Ptuju razglasili naj festivalsko vižo. Foto: arhiv Radio-Tednik Ptuj

V soboto nastop mladih ansamblov, v nedeljo priznani narodno-zabavni ansambli

Jutri, 10. avgusta se bodo popoldan od 15. ure dalje zvrstili nastopi mladih neuveljavljenih ansamblov, ki bodo predstavili zakladnico slovenske narodno-zabavne glasbe. Pred tem se obeta še okrogla miza Prihodnost festivalov domače glasbe Slovenije.

V nedeljo popoldan pa bodo na ptujskih ulicah in trgih nastopili priznani narodno-zabavni ansambli. Na osrednjem festivalskem večeru na Mestnem trgu bodo izbrali tudi najboljše viže, ki so bile izvedene v vseh 50 letih festivala.

Foto: Radio-Tednik Ptuj, Črtomir Goznik