Ptujska županja sprejela naj študenta Bruna Mariniča

Za odličen prispevek na področju študija, kakor tudi participacijo v družbi nasploh, je izbranega študenta Bruna Mariniča županja Ptuja Nuška Gajšek danes počastila s sprejemom v mestni hiši.

Sprejem Bruna Mariniča, najboljšega študenta 2. stopnje študija v minulem študijskem letu; foto: Langerholc, MO Ptuj
Ptujčan Bruno Mariniča, ki je 15. septembra lani magistriral na Univerzi Oxford, smer kemija in v Oxfordu nadaljuje doktorski študij, je bil izbran za naj študenta 2. stopnje študija v študijskem letu 2017/18 v Mestni občini Ptuj na podlagi razpisa za najboljšega študenta 1., 2. in 3. stopnje študija. Za naj študenta 1. in 3. stopnje študija tokrat ni bilo prijav. Naj študent je prejel kristalno medaljo z grbom mesta Ptuj, knjižno nagrado in v skladu s pravilnikom denarno nagrado 600 evrov.
Ptujska županja je naj študenta danes počastila s sprejemom v mestni hiši; foto: Langerholc, MO Ptuj

“Kemija je prisotna povsod,” pravi Bruno Marinič

V obrazložitvi komisije je med drugim zapisano, da je Ptujčan Bruno Marinič, tudi zlati maturant II. gimnazije v Mariboru, septembra 2018 magistriral na Univerzi Oxford, smer kemija z magistrskim delom razvijanja nove metodologije na področju organske kemije. Raziskovalno je sodeloval na projektih uporabe jodovih hipervalentnih spojin v Diels-Alderjevih reakcijah, optično-kemijskih senzorjih za merjenje pH in spojinah, ki so potencialna zdravila za parazitske okužbe.

Iz slednje raziskovalne tematike je tudi kot soavtor objavil dva izvirna znanstvena članka. Kot pravi sam, uporabnost razvijanja novih reakcij in spojin je razvidna v naših vsakodnevnih življenjih od zdravil, do pralnih praškov, kemija je prisotna povsod.

Ob številnih nagradah s področja organske kemije in kemijske biologije kot Thesis prize, Glaxo Smith Kline nagrada, L. Williams nagrada in druge, je prejel tudi več medalj z različnih tekmovanj: prvo mesto na mednarodnem MEF tekmovanju raziskovalnih projektov, srebrno medaljo na znanstveni olimpijadi EU v Litvi (2012) in bronasto medaljo na mednarodni kemijski olimpijadi v Vietnamu (2016).

Za Ptujčana ni bilo nič nenavadnega, ko se je pred leti uspešno vpisal na najboljšo univerzo; foto: arhiv Delo

Prosti čas posveča poeziji

V prostem času se posveča poeziji, del svoje poezije je objavil v reviji Mentor, spletnem portalu založbe LUD literatura in AirBeletrina. Sodeloval je tudi na Dnevih vina in poezije na Ptuju. Aktivno je vključen v delovanje »Oxford Slovene Society«, društvo Slovencev, ki študirajo ali delajo kot raziskovalci v Oxfordu, bil je tudi predsednik društva. Da ostaja v stiku s Slovenijo in širše, je aktiven v rubriki Dom in svet, jo podpira tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Našel je dovolj prostora za dva jezika in obe življenji

Bruno Marinič se je odločil nadaljevati študij na Univerzi v Oxfordu in je doktorski študent kemije. Da domovine ne cenimo, dokler je ne zapustimo, je nekaj izjemno slovenskega, pravi, in to ga tolaži. Tako je sčasoma našel dovolj prostora za dva jezika in obe življenji.
Foto: Langerholc, MO Ptuj in arhiv Delo