Ptujska županja posledice škode po neurju ocenila kot katastrofalne

Ptujska županja Nuška Gajšek, ki je bila že včeraj popoldne takoj po neurju z močnim vetrom in obilnimi padavinami, ponekod tudi točo, vključena v aktivnosti za odpravljanje posledic ujme, si je zjutraj ogledala razmere na terenu.

Posledice včerajšnjega neurja na Puuju; foto: PeTV
Kot je ptujska županja Gajškova povedala v izjavi za javnost, je katastrofa velika, prizadeta je tudi večina javnih zavodov, pri odpravi posledic pa pričakuje pomoč države. Poveljnik ptujskih gasilcev in vodja intervencije Primož Korošak pa je pojasnil, da so bile intervencijske enote dopoldne še na terenu, razmere pa da se počasi umirjajo. Šlo je za največjo intervencijo v zadnjih petih letih, saj so posredovali že na več kot 200 lokacijah, je dodal Korošak.

Neurja s točo in močnim vetrom so včeraj popoldne zajela večji del Slovenije, hudo je bilo na širšem ptujskem območju, kjer je veter presegel 100 kilometrov na uro, v zgolj 30 minutah pa je padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter. Delavci Elektra Maribor so uspeli skoraj vsem gospodinjstvom znova zagotoviti električno energijo, brez katere je v nedeljo popoldne ostalo kar 12.000 uporabnikov. Vse popoldne in pozno v noč so bili na delu gasilci.

Poplavljen Minoritski trg na Ptuju

 

“Praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite”

“Ob jutranjem pregledu javnih stavb in zavodov smo ugotovili, da je skoraj vsaka prejela svoj delež neurja. Škoda je sicer še v postopku popisovanja, a je že zdaj mogoče reči, da je velika. V zasebnih stavbah nismo bili, a predvidevamo, da je tudi tam bilo precej škode,” je povedala Gajškova.

V neurju so bili prizadeti tudi številni kulturni objekti, med drugim Miheličeva galerija, posledice so vidne na gradu in dominikanskem samostanu. Veliko škode je v vrtcih, domu upokojencev, zdravstvenem domu in v bolnici, kjer je poplavilo kletne prostore.

Od včeraj je bilo na terenu več kot 220 gasilcev s Ptujskega. Največ dela so jim povzročale odkrite strehe.

“Praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite v kletnih prostorih. Zelo me je strah morebitnega današnjega deževja, saj je marsikateri objekt še odprt,” je dejala ptujska županja in povedala, da je tudi v mestnem parku veliko dreves poškodovanih, zato občane pozivajo, da se ne zadržujejo pod njimi.

Na Ptuju pričakujejo pomoč države

Na občini po besedah županje sicer imajo določen fond za odpravo posledic naravnih nesreč, a tako razsežne škode ne bodo mogli pokriti sami. Z državne strani si bo škodo danes ogledala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki tudi sicer prihaja iz teh krajev, županja je govorila tudi z okoljskim ministrom Simonom Zajcem. Kot je danes še povedala, zdaj poskušajo priti tudi do premierja Marjana Šarca, da bi si škodo ogledal na terenu. “Absolutno pričakujemo pomoč države, saj takšnih razsežnosti škode sami ne moremo odpraviti,” je dejala in povedala, da je neurje prizadelo tudi mestno hišo, saj jim je zalilo arhiv.

Ogromna količina padavin v kratkem času zamašila številne odtočne jaške

Poveljnik ptujskih gasilcev Primož Korošak je povedal, da so gasilci opravljali vse od črpanja vode iz objektov do odstranjevanja dreves in pokrivanja streh. Reševali so poplavljena vozila v podvozih. “Šlo je za nesrečo, ki jo je povzročil močan veter in ogromna količina padavin v kratkem času, zaradi česar so se zamašili odtočni jaški,” je povedal Korošak.
Skupaj je pri odpravljanju posledic v nedeljo in danes sodelovalo že več kot 220 gasilcev, pričakujejo še nekaj dodatne pomoči, sicer pa jih je glede na razmere za zdaj dovolj. Črpanja počasi zaključujejo, nekaj je še odkritih objektov, pri čim hitrejšem odpravljanju posledic jim pomagajo tudi številni drugi, od komunalnih delavcev do krovcev.

Med najbolj zahtevnimi intervencijami je Korošak omenil odpravljanje posledic odkrite strehe na bloku na Kraigherjevi ulici, kjer je delo potekalo na višini, sicer pa je bilo podobnih primerov na Ptuju še nekaj, zaradi česar so delo v nočnih urah prekinili, danes pa ga nadaljevali tudi na omenjenih bolj zahtevnih objektih.

Posledice ujme si bo danes ponekod na terenu ogledala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Med drugim bo obiskala prizadete kmetije na območju Hajdine in Ptuja, ogledala si bo tudi poškodovana hmeljišča.

Uničena polja koruze v občini Hajdina

Neurje prizadelo tudi območja v občinah Hajdina, Majšperk, Kidričevo, Markovci, Gorišnica, Videm

Nedeljsko neurje je sicer prizadelo tudi širše območje Spodnjega Podravja. V Hajdini je moralo skoraj sto gasilcev iz petih društev odstraniti kar 122 podrtih dreves ter s strešniki in folijo prekriti 21 streh. V Dornavi so gasilci odstranili 13 podrtih dreves, prekrili 14 streh ter s ceste odstranili odtrgano železniško zapornico.

Po včerajšnjem neurju so gasilci PGD Sela posredovali v središču Sel, kjer je meteorna voda zalivala župnišče, ponovno pa je bil ogrožen tudi gasilski dom. Foto: PGD Sela

V Gorišnici so morali prekriti kar 45 streh, odstraniti 11 podrtih dreves ter očistiti okoli pet kilometrov cest, v Kidričevem pa so zaradi večje količine meteorne vode začasno zaprli podvoz ter razžagali in odstranili 15 podrtih dreves. O slednjih in odkritih strehah so poročali tudi iz Markovcev in Majšperka, kjer so gasilci pomagali tudi pri reševanju živali iz poplavljenih objektov, v Poljčanah pa so poleg ostalega morali še pogasiti požar v bližini železniške postaje.

Vir: STA, foto: Lidija Terbulec, PeTV, PGD Ptuj, PGD Sela