Ptujska knjižnica parafirala pogodbo o nakupu novega bibliobusa

knjižnica-ptuj, bibiobus, nakup, podpis-pogodba

Sedanji bibliobus od leta 2003 obiskujejo bralci v 16 občinah

V leposlovni dvorani knjižnice Ivana Potrča Ptuj je bila danes krajša slovesnost, na kateri so župani in predstavniki občin Spodnjega Podravja parafirali pogodbo za nakup novega bibliobusa. 9. oktobra je namreč Ministrstvo za kulturo objavilo neposredni poziv za predložitev predlogov projektov za sofinanciranje nakupa bibliobusa v splošnih knjižnicah. Bibliobus, ki zdaj vozi po terenu, je na dvorišče ptujske knjižnice prvič pripeljal leta 2003, v vseh teh letih pa obiskuje bralce v 16 občinah in se ustavlja na 51 postajališčih.

Utrinek z današnjega svečanega dogodka v ptujski knjižnici. Foto: KIPP
Za kulturni program so poskrbeli učenci Osnovne šole Olge Meglič. Foto: KIPP

Knjižnica Ivana Potrča je ena od osrednjih kulturnih ustanov v Spodnjem Podravju in sodi med večje slovenske splošne knjižnice. Pohvali se lahko z več kot 350.000 enotami gradiva, z okrog 12.000 člani, ki si letno izposodijo nad 500.000 enot gradiva. Potujoča knjižnica ima v svoji knjižni zbirki približno 52.000 enot gradiva, bibliobus pa sprejme okoli 6000 enot gradiva in izposodijo okrog 70.000 enot gradiva letno. V občinah, za katere ptujska knjižnica opravlja knjižnično dejavnost, ni krajevnih knjižnic, skladno z zakonodajo dejavnost zagotavlja z bibliobusom.

Ob današnjem podpisu dokumenta je direktor ptujske knjižnice mag. Matjaž Neudauer povedal, da je bibliobus na terenu zelo dobro sprejet, obiskuje ga veliko bralcev, največ jih je v šolah in vrtcih, pa tudi pri ostalih ljudeh, predvsem tistih, ki v mesto morda ne morejo priti in jim je potujoče knjižnica najboljša izbira. Dejal je še, da je sedanji bibliobus na terenu že od leta 2003 in da potrebuje posodobitev, v prihodnje pa ga želijo prilagoditi tako, da bo dostopen tudi invalidom. Neudauer verjame, da bodo občine ustanoviteljice svoj delež za nakup novega bibliobusa prispevale. Vrednost naložbe naj bi znašala med 300.000 in 330.000 evri, Ministrstvo za kulturo bo iz proračuna zagotovilo 180.000 evrov, preostali del pa bodo morale zbrati občine v Spodnjem Podravju.

TM, foto: KIP Ptuj