Ptujska Intera praznuje 20 let

Interina spletna in mobilna aplikacija Intrix, vodilna slovenska rešitev za podporo ključnim poslovnim procesom, pomaga že več kot 9.000 uporabnikom v 20 državah sveta. Intera od letošnje pomladi domuje v Tehnološkem parku, eni najlepše obnovljenih stavb na Ptuju. Ustvarja odlične pogoje za 37 sodelavcev in njihovih družin, sadove svojega uspeha pa družbeno odgovorno deli z okoljem.

 

Interina zgodba

Intera se je rodila v kleti družinske hiše, kjer je nekaj študentov z Davorinom Gabrovcem na čelu pod znamko SpletZone začelo iskati priložnosti v svetu spleta z izdelavo spletnih strani, portalov in e-trgovin. Eden njihovih najodmevnejših projektov je bil Ptuj-on.net, ki je na enem mestu združeval informacije, članke in napovednike dogodkov, predvsem pa vzpodbujal debate v zvezi s Ptujem. Z možnostmi ustvarjanja osebnih profilov, komentiranja, objavljanja fotografij in podobnim je vizionarsko vseboval elemente, ki so danes temelj priljubljenih družabnih omrežij.

Ker se je ekipa širila in izvajala vse več projektov, se je pokazala potreba po sistematičnem vodenju projektov in nalog. Ugotovili so, da na trgu ne obstaja spletno orodje za podporo celotnemu poslovanju, ki bi omogočalo hitro prilagajanje in cenovno dostopno implementacijo za manjša in srednja podjetja. Ekipa je tako za lastne potrebe razvila prvi zametek današnjega Intrixa.

Z napredkom tehnologije je nastalo več različic in leta 2005 so prvič ponudili trgu poslovno spletno aplikacijo Intrix, ki je bila ena prvih slovenskih rešitev v oblaku.

Danes Intrix obstaja tudi kot mobilna aplikacija, podpira pa ključne procese v različnih podjetjih in organizacijah: CRM – customer relationship management oziroma upravljanje odnosov s strankami, marketing, projektno vodenje ter HRM – upravljanje in razvoj kadrov.

Oranje ledine na področju spletnih aplikacij

 Intrix je bilo v zgodnjih letih težko prodajati, saj se podjetja še niso zavedala, kako jim lahko sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije pomagajo pri poslovanju. Hkrati še ni bilo dovolj zaupanja v oblačne rešitve, še manj pa so podjetja zaupala neznanemu mlademu podjetju iz Ptuja, ki je svojo programsko opremo že takrat, ko to še ni bilo nekaj običajnega, ponujalo v obliki najema.

Intera je bila s svojimi rešitvami zgodaj na trgu. Člani ekipe so bili prepričani, da je Intrix prihodnost poslovanja – in čas je pokazal, da so imeli prav. Danes so oblačne rešitve standard, večina podjetij se že zaveda, kako zelo jim lahko pri delu pomagajo dobre poslovne aplikacije, model najema aplikacij pa je postal splošno sprejeta najboljša izbira.

Raziskave in razvoj so sprva financirali s pomočjo razvijanja spletnih strani, ki je prinašalo redne prihodke. Ker pa so prihodnost videli v Intrixu, so leta 2009 vse spletne projekte prenesli na novoustanovljeno agencijo Refresh, spletno trgovino Norecene.com (še en uspešen spletni projekt) pa prodali ter se v celoti osredotočili na razvoj Intrixa in z njim povezanih poslovnih aplikacij.

Zanesljiv partner, zadovoljni naročniki

Leta 2009 je Davorin Gabrovec začel svojo ustvarjalno energijo usmerjati k novim izzivom na globalnem trgu, kar je sčasoma pripeljalo do podjetja Databox, ki je danes eno najuspešnejših slovenskih startup podjetij, s sedežem v Bostonu in razvojno ekipo na Ptuju.

Vodenje Intere je zato istega leta prevzel Peter Ladič. Ekipi je uspelo previhariti recesijo, ki je ravno takrat pokazala zobe. Obrestovalo se jim je, da so Intrix zasnovali kot zelo prilagodljiv sistem, ki ga je mogoče ukrojiti povsem po meri posameznega uporabnika. To je prišlo zelo do izraza tudi v zadnjih letih, ko so s svojimi rešitvami tisočim uporabnikov omogočili delo na daljavo.

Kakovostno izpeljani projekti z odlično podporo so postali prednost Intere pred konkurenco. Zadovoljne stranke Intrix priporočajo naprej in tako se krog podjetij, ki jim Intera pomaga pri poslovanju, vsak dan širi.

Družbena odgovornost

Leta 2016 se je Intera kot prvo slovensko podjetje pridružila globalnemu gibanju Pledge 1%. Gre za mednarodno mrežo uspešnih podjetij, ki so se prostovoljno zavezala, da bodo vsaj en odstotek svojih virov (kapitala, dobička, produkta in/ali časa zaposlenih) namenjala podpori lokalnemu okolju. Intera te deleže vsa leta močno presega. Z donacijami in sponzorstvi skrbijo za lokalno okolje, svoje znanje in izkušnje pa delijo v Tehnološkem parku, kjer v okviru Kreativnice izvajajo redna izobraževanja in delavnice za širše občinstvo.

Tehnološki park

Maja se je Intera preselila v novo poslovno stavbo, ki so jo iz propadajoče nekdanje vojašnice spremenili v prvi tehnološki park na Ptuju. Sodobno obnovljeni prostori spodbujajo inovativnost in povezovanje znanj. Niso namenjeni le delu, temveč tudi druženju, sprostitvi in rekreaciji. Kot družbeno odgovorno podjetje želi Intera s tem aktivno prispevati k razvoju lokalnega podjetniškega okolja in ustvarjati nova delovna mesta.

Sodelavci so na prvem mestu

Intera se ves čas razvija in raste, ekipa trenutno šteje 37 strokovnjakov. Peter Ladič pravi:

“Intero žene naprej odlično vzdušje v ekipi. Sodelavce postavljamo na prvo mesto, saj vemo, da je njihovo zadovoljstvo ključno za doseganje dobrih rezultatov.”

Gojijo kulturo sproščenega, prijateljsko naravnanega in družini prijaznega podjetja, kar potrjujejo večkratne uvrstitve med finaliste in dvakratna zmaga na izboru najboljšega zaposlovalca v Sloveniji Zlata nit.

Davorin Gabrovec dodaja:

“Prijetno je spremljati, kako vsak izmed sodelavcev prispeva k skupnemu uspehu Intere, še posebej lepo pa je videti, kako se ljudje razvijajo, si ustvarjajo domove in skrbijo za svoje družine – to je na koncu dneva tisto, kar je v resnici pomembno.”