Ptujska grajska tiskarna v hiški pod gradom

V Društvu Kastali so ob podpori Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož in Manufakture mojster Janez z Bleda dodali kamenček v mozaik turistične ponudbe Ptuja.

Reprodukcije Guttenbergove tiskarske preše Foto: Rado Škrjanec
V simpatični hiški pod Ptujskim gradom (Oskarjevi hiši) so uredili tiskarno, v kateri stoji reprodukcija Guttenbergove tiskarske preše iz 15. stoletja. Na njej bodo prikazali tiskanje na ročno izdelan papir, možnost tiskanja z zgodovinskimi klišeji, pa bodo imeli obiskovalci.
V hiški pod Ptujskim gradom, znameniti Oskarjevi hiši so uredili tiskarno; foto: Rado Škrjanec

Predstavitve Ptujske grajske tiskarne bo ta četrtek, 25. aprila, ob 10. uri, na Raičevi ulici 11. In ker je ena izmed aktivnosti Društva Kastali tudi vodenje vinskih degustacij v Grajski vinski kleti, bodo četrtkovo druženje nadaljevali v grajskem podzemlju, kjer hranijo nagrajena vina ptujskega grajskega ocenjevanja in tudi orodja, ki so jih nekdaj pri delu uporabljali okoliški vinogradniki ter nazdravili v sodu velikanu (40.410 litrov).

V ponudbi tudi različni rokodelski izdelki in delavnice 

V Društvu Kastali bodo ponudbo širili z rokodelskimi izdelki kot so ročno izdelani volneni izdelki, pletarski izdelki, vezenje in lončarski izdelki. Vse te dejavnosti bodo obiskovalcem ponudili tudi v obliki delavnic, kjer si bodo lahko sami kaj izdelali, ob tem pa se seznanili še z zgodovino te dejavnosti in načinu izdelave.

Foto: Rado Škrjanec